Dwars door Vlaanderen 2015

2015

Beste koersliefhebbers,

met dank aan sponsor Karel Vanovervelt kon ik gisteren Dwars door Vlaanderen van heel nabij volgen. We zagen aan de start oa al dat Quintana spijt had van zijn beslissing om in het koude en natte Vlaanderen te komen koersen. Hij bleef tot 5 minuten voor de start in de warme ploegbus. Intussen konden we wel Jo Planckaert en Jens Keukeleire vast leggen voor de Nacht der Megavelo. De affiche wordt stilaan definitief.

Door de zware weersomstandigheden kregen we een ware afvallingskoers. Het peleton kwam steeds dichter bij de vroege vluchters, maar brokkelde ook steeds verder af. Toen ze er bijna bij waren, versnelde Jelle Wallays uit de kopgroep bij de beklimming van de Eikenberg. Dit kon een kantelpunt zijn en Kwiatkowski, de jonge wereldkampioen hem zelve, ging in de achtervolging samen met 2 nog jongere talenten: Van Baarle en Theuns. Ze kwamen bij Wallays en werkten goed samen. De 3 waren al tevreden dat ze mee waren met de wereldkampioen en uitzicht hadden op een mooi podium. In de achtervolging hielp Etixx-Quickstep dus niet meer mee en na het letterlijk wegvallen van Boom en (opnieuw) Devolder kwam de druk bij de Lotto ploeg te liggen. Ik zou haast Devolder niet meer durven vragen op de Nacht uit eerlijke schrik dat hij ook nog eens van het podium zou vallen… Enfin de Lotto’s boden nog stevig weerwerk met een bijzonder sterke Benoot (nog maar pas 21 geworden) en een degelijke Debusschere, Maar de vogels waren gaan vliegen. Het plannetje van Planckaert was duidelijk. Wallays valt aan en Theuns speculeert op zijn sterke sprint. Het draaide fantastisch goed uit voor de mannen van Topsport Vlaanderen want ze werden één en twee. Nooit eerder mee gemaakt, ondanks de toch rijke historiek van de ploeg met onder meer Steels en Vanmarcke.

Jelle Wallays had vorig jaar Voeckler geklopt in Parijs-Tours en dus stond hij in enkele ploegen. Zo ook in die van ex-Unilin collega Peter D’heygere, die ook de wereldkampioen gespeeld had en zo ruim won voor Jos Decock (nog een ex-collega) en toekomstig iron man Joost Tytgat.

In de stand zijn er kleine verschuivingen. Eddy De Waele blijft aan kop, maar wordt nu achterna gezeten door Herlinde Vanwynsberghe en Jan Deluyker.

Morgen de E3 prijs.

Sportieve groeten,

Reinout

5 Responses

 1. Hoewel ik Keukeleire uiteindelijk niet in mijn selectie heb opgenomen, duim ik toch voor een overwinning. Buiten een goede coureur ook een sympathieke knaap en leuk voor de Nacht om een winnaar op het podium te hebben.

 2. Super dat Jens en Jo er ook bij zullen zijn ! Ik kijk er al naar uit, naar de Nacht van Megavelo.

  Hier onder ook een uitsmijtertje. Iets wat gebeurde tijdens Dwars door Vlaanderen.
  Echte koershelden moeten niet altijd de winnaars zijn.
  Lees hieronder het koersverhaal van Marcel Aregger (IAM) en Rudi Selig (KAT):

  http://hetiskoers.nl/de-val-van-marcel-aregger

  1. Goede renners blijven op hun fiets zitten, Ignace, ook in de finale. Helden kunnen zich dergelijke akkefietjes permitteren maar dat soort helden wint helaas geen koersen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors