Beste koersliefhebbers,

na een spannende E3 prijs blijven velen onder ons met een verweesd gevoel achter. Na Boonen is met Cancellara gisteren de tweede kasseilegende uitgeschakeld door een domme val in het begin van de wedstrijd. De generatieclash waar iedereen naar uit keek, komt er niet. Dit jaar niet en mogelijk nooit meer. Bijzonder spijtig.

Toch kregen we een mooie wedstrijd te zien met klasbak Geraint Thomas die de koers zelf open brak op de Oude Kwaremont. Stybar reageerde meteen. Sagan sprong er daarna nog naartoe, nota bene op de berg waar hij de voorbije jaren telkens moest passen. De 3 werkten meteen goed samen. Dat moest wel want in de achtervolging zaten ze ook niet stil. Van Avermaet zette zijn mannen meteen op kop. Kristoff hield ze nog wat achter de hand en de rest waren voornamelijk eenzaten of koppels zonder sprinter. De Noor pokerde echter iets te lang. De vogels waren gaan vliegen. De Tiegemberg zorgde nog voor wat opwinding. Eerst was er de demarrage van Benoot. De jongste van het E3-peloton had ondanks het vele kopwerk en de zware wedstrijd van woensdag nog poer over voor een snedige demarrage. Dit getuigt van uitzonderlijk talent, dat we volgens mij niet meer zagen van een Vlaming sinds Sep Vanmarcke in Gent-Wevelgem 2010. Aan Tiesj gaan we nog plezier beleven. Hopelijk te beginnen op de Nacht. K heb gisterenavond alvast mijn aanbod voor hem verdubbeld… Enfin terug naar de koers. In de afdaling van de Tiegem stond het hart van menig wielerliefhebber stil bij de afschuwelijke valpartij die Greg Van Avermaet maakt. Een salto aan hoge snelheid, die weinig goeds voorspelde. Maar Greg is tot zijn 18e keeper geweest bij Beveren en weet wat vallen is. Hij reed als bij wonder de koers nog uit, maar zal dit nog dagen en misschien zelfs weken voelen. Dit was voor de achtervolgers het breekpunt. De vogels vooraan waren gaan vliegen. Stybar en vooral Thomas konden beginnen denken hoe ze van de snelle Sagan af konden geraken. Intussen bleven ze wel hun deel van het kopwerk doen want met die achtervolgende groep zo dicht was er geen tijd om te pokeren. Het was Thomas die op 4km van de meet voor het eerst demarreerde. Stybar liet het terecht aan de snellere Sagan over, maar die zijn bobijntje was blijkbaar volledig af. Hij haalde zelfs het podium niet meer. Sterke Zdenek gaf niet op, maar een achtervolging winnen tegen de olympische kampioen en wereldrecordhouder in die discipline is onbegonnen werk. Geraint Thomas wint op magistrale wijze zijn grootste koers. Deze allrounder kan zowel kasseirijden, tijdrijden als klimmen. Enkel zijn sprint is niet goed. Een top 10 notering in de Tour is absoluut niet ondenkbeeldig als hij er zich op toelegt, getuige zijn 22e plaats van vorig jaar. Naast Vanmarcke, Degenkolb (ook gevallen gisteren), Van Avermaet en Stybar hebben we er dus een vijfde favoriet bij voor de Ronde.

Slechts 16 onder ons geloofden voldoende in de doorbraak van Thomas om zijn prijs van 914 punten te betalen. Ikzelf was er bij en dat leverde me nog eens de dagoverwinning op. Thijs Soens werd tweede, voor Lasse Vierstraete.

In de stand neem ik ook de leiding over van Eddy. De achtervolgers zijn nu C&W en Guy Laga. Opvallend daarbij is dat de eerste 5 zowel Cancellara als Boonen in de ploeg hebben, net zoals een kleine helft van ons. Maar het rijk is aan de ploegen zonder die ze niet (allebei) geselecteerd hebben. Het ziet er dus niet slecht uit voor Eric, Dieter, Frank en Davy. De kans is groot dat zij de scepter overnemen en ook vanuit het peloton kunnen er nog heel wat demarrages zijn.

Morgen Gent-Wevelgem.

Sportieve groeten,

Reinout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors