Strade Bianchi 2015

2015

Beste koersliefhebbers,

Geen enkele koers is de laatste decennia op zo’n korte termijn zo populair geworden als de Strade Bianchi. Naast het prachtige decors en de grintwegen die het wielrennen in zekere zin terug katapulteren naar de beginjaren vind ik de combinatie van rennerstypes vooral uniek. In welke koers kruisen Valverde en Vanmarcke de degens op een parcours dat beiden gelijke kansen geeft? De Amstel Gold Race had in het verleden de beste mix van Ardennen- en Vlaanderen-coureurs, maar de Strade Bianchi torent daar nu bovenuit.

Deze editie heeft ons vooral geleerd dat de machtswissel er echt zit aan te komen. Sagan, hij doet al zo lang mee dat we hem ondanks zijn leeftijd stilaan tot de anciens rekenen, en Cancellara moesten duidelijk passen voor het jonge, voornamelijk Vlaamse geweld. Enkel Valverde kon als gevestigde waarde Vanmarcke, Van Avermaet en Stybar volgen. Sep was iets te onstuimige met zijn krachten en kwam op het einde wat frisheid te kort. Van Avermaet leek even op weg naar de grootste overwinning uit zijn carrière toen hij Valverde afschudde, maar liep op een dodelijke counter van Stybar. De Vlaamse Tsjech komt bijzonder sterk terug na zijn zware valpartij vorig jaar, ondanks het feit dat hij in januari nog een week stil lag na de laatste operatie. De beslissing om niet naar het WK veldrijden in zijn Tabor te gaan, ook niet als analyst, blijkt de goeie geweest te zijn. Het toont hoe professioneel Zdenek met zijn vak bezig is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij dit jaar helemaal doorbreekt en samen met Degenkolb en Kristoff de voornaamste concurrentie zal vormen voor onze Sep in de 2 topklassiekers. Cancellara en Boonen kunnen het volgens mij enkel halen mits een taktisch meesterstukje. Voor Tom zal zelfs dat helaas niet volstaan na zijn valpartij van vandaag. Doodjammer natuurlijk.

Ondanks zijn lage CQ prijs prijkt Stybar slechts in de helft van de ploegen. Ze zullen het zich niet beklagen. Zeker Stefaan Lernout niet. Deze die hard-supporter uit Wevelgem reisde zelfs speciaal naar Toscane om live de sfeer op te snuiven. Dik verdiende overwinning dus. Op de tweede plaats eindigde Herman Dhaenens, die blijkbaar een fervente fan van Oscar Gatto is, af te leiden uit zijn ploegnaam ‘Oscar & de flandriens’. Derde werd Bram Vandeputte, laureaat van 2009 en notoir Cancellara-fan die niet blij zal zijn met mijn mening hierboven.

In de stand springt Cathy Li (dit weekend verhuisd naar de Ploegstraat in Eindhoven samen met nr 10 in de tussenstand Joost Van Laere) terug over de C&W-ploeg naar de leiding en komt Bram Vandeputte, tevens trouwe sponsor met Jardinico (outdoor leisure design ‘made for shade’, www.jardinico.be), nipt naar plaats 3.

Volgende koers is het eerste monument van het voorjaar met Milaan-Sanremo. Mijn favoriet is John Degenkolb.

Sportieve groeten,

Reinout

PS: wie het niet eens is met mijn mening, een aanvulling wil doen of zijn favorieten wil delen, kan dit via de reactiemogelijkheid hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors