Amstel Gold Race 2015

2015

Beste koersliefhebbers,

De Amstel kende dit jaar opnieuw zijn voorspelbare verloop, waarbij de spanning geleidelijk opgevoerd wordt tot een spetterend slot. Tourwinnaar Nibali zorgde onderweg Armstrong-gewijs voor wat afleiding. Fuglsang plaatste op de Bemelerberg, de voorlaatste helling, een bijzonder snedige demarrage. Greg Van Avermaet kon als enige volgen, maar weigerde mee te werken. Er werd even getwijfeld in het peloton, maar doordat Fuglsang niet door wou met Greg aan zijn been, werden ze terug in gelopen. Een unieke kans voor beiden nochtans, maar Greg volgde trouw de orders van de ploeg op. Hij beloonde Gilbert daarmee ook voor het berenwerk dat Phil voor hem leverde op het jongste WK in Ponferrada. Klasse. Ik ben dan ook absoluut niet akkoord met Michel Wuyts, die deze taktiek een blunder noemde. Ten eerste omdat Phil de beste finisher van het hele peloton is op de Cauberg en ten tweede omdat hij nu eenmaal een betere afwerker is dan Greg. Gilbert was er ook veel dichter bij dan zijn tiende plaats doet vermoeden. Michael Matthews heeft alle kleuren van de regenboog gezien om hem te volgen en reed zichzelf de vernieling in, zo gaf hij achteraf zelf toe. Als Matthews was gelost, dan wou ik nog eens zien wie er achter Gilbert zou gereden hebben. Er is bijzonder weinig tijd voor organisatie bovenop de Cauberg. Vanuit de chaos kwam wereldkampioen Kwiatkowski autoritair naar de overwinning gespurt. Ongelofelijk dat hij zo snel gerecupereerd was van de beklimming als je ziet dat hij daar plooit in de achtervolging op Gilbert en Matthews. Klasse ook dat een snotneus van 24 jaar zijn broek veegt aan de druk van de wereldkampioenentrui (welke vloek?) en ook aan de druk op de Etixx-Quickstep ploeg.

Mieke De Waele werd na twee podiumplaatsen beloond met de overwinning. Jan Vandeputte en Lieven Sichien werden tweede en derde.

In de stand blijft Dieter Van Lierde aan de leiding met Frank Loncke en Bart Deman in zijn kielzog. Voor hen mag Kwiatkowski de resterende 2 wedstrijden ook nog winnen. Achter hen sluipen vooral Davy Debel, Karel Maes, Anne-Sophie Serlet en vooral Roel Masschelein dichterbij. Ze zullen echter een serieuze eindsprint nodig hebben om Dieter nog te bedreigen. Plaats 2 tot 5 zijn vlotter bereikbaar. Het wordt nog spannend!

Sportieve groeten,

Reinout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors