Luik-Bastenaken-Luik 2015

2015

Beste koersliefhebbers,

de laatste klassieker van het voorjaar volgde gisteren weer de trend van dit seizoen. Saai onderweg, maar spetterend op het einde. Niemand die nog iets probeert op de Redoute wegens veel te ver tot de finish en er rijden geen VDB’s en Bartoli’s meer mee die enkele klasses beter zijn dan de rest. Er is een nivellering aan de top. Niemand heeft nog cartouches op overschot en iedereen houdt die tot op het einde. Dit geeft afwachtende koersen, maar ook spanning tot op de streep. In geen enkele topkoers dit jaar was de winnaar gekend op meer dan 50m van de streep. Er kwamen telkens nog meerdere renners in aanmerking en zelfs nog vaak meerdere groepjes van renners onderling, denk maar aan de Ronde en Roubaix. Voor de collega’s van Sporza is het natuurlijk niet aangenaam werken, maar op zich is er niets mis met een lang voorspel als de climax maar de moeite is.

Alejandro Valverde zal het roerend met mij eens zijn, net als zijn nieuwe vriendin. Zijn ex-vrouw kan er met haar royale alimentatie ook maar wel bij varen. Maar we dwalen af. El imbatido deed zijn naam gisteren weer alle eer aan. Hij was zonder discussie de beste, maar moest het ook verstandig aanpakken zonder ploegmaats in de kopgroep. Vooral zijn aartsvijand Joaquin Rodriguez en zijn ploegmaats vielen hem doorlopend aan, maar Alejandro liet zich niet onder druk zetten. Op de Saint-Nicolas reed hij zelf het gat dicht op een groepje met de ontsnapte Caruso. In de laatste kilometer naar Ans toe was Moreno ontsnapt. De ex-winnaar van de Waalse Pijl reed regelrecht naar de grootste overwinning in zijn carrière, maar Valverde reed alsnog het gat dicht met heel de bende in zijn wiel. Hij kwam 50m op adem en versloeg vervolgens Rodriguez de sprint. De beste heeft gewonnen, heet dat dan.

Karel Holvoet zag het graag gebeuren en haalde met ruime voorsprong zijn tweede overwinning op rij binnen. Mattijs Leenknegt, met de prachtige ploegnaam Etixx Drinktixx, werd tweede, net voor Ardennenspecialist Free Claerbout.

In de stand zijn er nog heel wat verschuivingen, zelfs in de top 5, maar de eindstand maken we pas bekend op de Nacht donderdag.

Gisteren had Michel Wuyts het in Sportweekend over de 3 grootste talenten die we dit voorjaar zagen: Tiesj Bennoot, Edward Theuns en … Dylan Teuns. Dylan is zonder discussie een talent, maar heeft bijlange nog niet laten zien wat onze Yves Lampaert al toonde in Roubaix. Namelijk in een monument de koers màken als knecht. Dus Michel: jij en Dylan zijn ook welkom, maar de 3 grootste talenten zullen donderdag bij ons in Vichte aanwezig zijn! Allen daarheen! Laatste dag van de voorinschrijvingen trouwens.

Voor zij die er niet kunnen bij zijn: schrijf alvast 30 april 2016 op. Bedankt voor jullie deelname en tot volgend jaar!

Sportieve groeten,

Reinout

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors