Ronde van Vlaanderen 2015

2015

Beste koersliefhebbers,

De Ronde van 2015 zou volgens alle waarnemers de meest open strijd van de laatste jaren worden door het wegvallen van Boonen en Cancellara. Slechts één man was het daar niet mee eens. Sep Vanmarcke. Volgens Sep zou het in tegendeel net een gesloten koers worden. Na de eeuwige kritiek dat hij altijd te veel met de neus in de wind rijdt, was zijn plan nu om zo lang mogelijk af te wachten in de buik van het peloton. Het bleek helaas niet de beste tactiek te zijn, maar hij was ook eerlijk in de analyse dat dat niet de hoofdreden was. Slechte dag. Gefaald. Maar van die gesloten koers kreeg hij dus wel gelijk. Geraint Thomas was samen met Kristoff en Vanmarcke de topfavoriet. Geen gepoker echter bij Team Sky. Meteen een mannetje op kop om de vroege vlucht niet te veel ruimte te geven en al vrij snel, nadat Wiggins terug was na een valpartij, de voltallige ploeg. Niemand die nog zin had in een demarrage met het tempo dat ze oplegden. Zij die het probeerden, werden rustig maar kordaat terug tot de orde geroepen. Straffe ploegprestatie. Maar ook Geraint Thomas bleek geen superdag te hebben, dus helaas geen beloning voor het harde labeur. De aanpak van Sky zorgde op die manier wel voor een zeer gesloten (lees saaie) koers. Gelukkig waren er de stuntmannen van Shimano. Eerst maaiden ze koploper Jesse Sergent Hoogerland-gewijs omver. Sleutelbeenbreuk, koers voorbij. Michel en José waren amper uitgepraat over het eerste incident of daar waren ze opnieuw. Ditmaal achterin de koers met een kop-staart aanrijding waarbij ze en passant ook nog een tweede renner van de fiets reden. Ditmaal enkel materiële schade. Maar goed, terug naar de koers. 2 van de 3 favorieten niet in vorm dus. De derde was topsprinter Alexander Kristoff. Wie wou winnen, moest hem er af rijden, want in de sprint was iedereen kansloos. De Noor verraste echter door mee te glippen met de ontsnapte Terpstra, net op het moment dat Vanmarcke zijn chasse patatte ingezet had. Geen toeval dat Niki daar gaat trouwens. De oortjes, weet u wel. Geniaal, ook van Kristoff, want de demarrages zouden niet te tellen geweest zijn, niemand zou met hem willen mee rijden en veel ploegmaats had hij toen al niet meer bij. Anticiperen was dus de oplossing. Mee gaan in een ontsnapping en zeker in de goeie ontsnapping, is een kunst die toprenners ook moeten beheersen. Greg en Sep hebben dat vooralsnog niet. Zij maken zelf koers. Zo was Greg ervoor al enkele keren gegaan. Niemand die er aan twijfelt of hij had kunnen mee springen, maar hij deed het dus niet. Thomas spartelde samen met Stybar – na verlies van zijn tand niet meer kunnen eten en dus zwaar in het nadeel – nog even tegen op de Kwaremont, maar daar ging niet genoeg kracht van uit. Wel bij Van Avermaet en Sagan op de Paterberg, maar de twee sterksten reden toch vooraan. Terpstra speelde het op het einde nog leper dan de gemiddelde Hollandse verkoper, maar dat mocht niet baten. Ondanks enkele kilometers relatieve rust in het wiel van de Noorse bonk, was hij toch kansloos in de sprint. Toen hij versnelde, kwam hij amper ter hoogte van de derailleur van Kristoff. Zonder twijfel de sterktste man in koers en in ruimere zin zelfs van het hele peloton op dit moment. Eerste Noor, maar vooral een schitterende winnaar voor de erelijst van de Ronde.

Intussen was rastalent Tiesj Benoot de achtervolging nog ingezet. Hij kreeg Lars Boom mee, die hij vakkundig vloerde in de sprint en zo een schitterende 5e plaats binnen haalde. Vorige maand pas 21 geworden, getuigt dit van uitzonderlijke klasse. Ter vergelijking: Boonen was een half jaar ouder bij zijn derde plaats in Roubaix en dat was ook de leeftijd van Vanmarcke bij zijn tweede plaats in Gent-Wevelgem. Het is dus met grote trots dat ik hier mag aankondigen dat deze topper zal aanwezig zijn op de Nacht der Megavelo! De inschrijvingen zijn nu trouwens geopend. Meer info op de site. Snel inschrijven is de boodschap, want de Megavelo deelnemers krijgen nog even voorrang.

In Megavelo was het topduo een vaak gespeelde combinatie. Winnaar Frank Loncke, de nummer 3 van jaargang 2009, boekte echter deze prestigieuze overwinning zonder Terpstra in de ploeg. Dieter – Bernard Massard – Van Lierde eindigde net als in het eerste monument op de meest ondankbare tweede plaats. Bart Deman, nummer twee van editie 2005, werd derde.

In de stand zijn er grote verschuivingen en zien we uiteraard dezelfde mannen terugkeren aan de kop. Frank Loncke neemt nu de leiding. Angelo Van Hove blijft nog nipt tweede, voor de aanstormende Bart Deman.

Woensdag is er een amuse-bouche met de Scheldeprijs, waar Kittel niet start. Geen vierde opeenvolgende overwinning dus voor de Duitser.

Sportieve groeten,

Reinout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors