Waalse Pijl 2015

2015

Beste koersliefhebbers,

De Waalse Pijl is al jaren het WK voor klimspurters. Net als bij Milaan-Sanremo wil men bij de organisatie af van dat statuut en wil men het parcours veranderen om de koers eerder open te breken. Het resultaat is echter hetzelfde. Hun opzet mislukt. Die extra helling zorgt er helemaal niet voor dat de favorieten er vroeger aan beginnen. Het zorgt er enkel voor dat er enkele aanklampers moeten lossen, maar die zouden zonder die helling ook geen rol van betekenis meer gespeeld hebben. Vandaar: schoenmaker, blijf bij je leest. Er is niets mis met een WK voor klimspurters. In tegendeel.

Het grote nadeel van een sprintkoers is natuurlijk dat er onderweg niet zoveel te beleven valt. Ook nu waren de valpartijen de meest opwindende gebeurtenissen. Het was wachten op aanvallen van Vlaamse klimtalenten als Louis Vervaeke (onthoud de naam!) en vooral Tim Wellens voor wat spanning. Maar zoals steeds werd de koers beslist op de muur. Temporijden en op het juiste moment een versnelling plaatsen die je kan volhouden tot de streep. Alejandro Valverde kan het als de beste. Tweede werd het Franse goudhaantje Julian Alaphilippe, voor de Zwitser Albasini.

Karel Holvoet was de enige die de Spanjaard in zijn ploeg, de snoeiharde spechten V06, opnam. Hij haalde het dan ook met ruime voorsprong op onze hoofdsponsor Henk Capoen en Jozefien – ik wil een nieuwe ploegnaam – Derammelaere.

In de stand bijzonder weinig verschuivingen. Uit de top tien schuiven enkel Karel Maes en Davy Debel voorzichtjes op richting de prijswinnende top 5. Dieter Van Lierde mag stilaan op zijn beide oren slapen. De tweede plaats van Frank Loncke en derde van Bart Deman zijn echter allesbehalve veilig. Het wordt nog spannend zondag. De einduitslag wordt pas bekend gemaakt op de Nacht.

Voor zij die trouwens nog niet ingeschreven zijn: voorinschrijvingen lopen nog tot zondag. Intussen hebben volgende (ex-)renners bevestigd:

  • Nico Mattan , legendarische ex-winnaar Gent-Wevelgem
  • Jens Keukeleire, nr 6 Paris-Roubaix
  • Tiesj Benoot, nr 5 van de Ronde van Vlaanderen
  • Edward Theuns, leider in de UCI Europe Tour
  • Yves Lampaert, nr 7 van Paris-Roubaix en promotor van ons West-Vlaams dialect

Naast Renaat Schotte, Jo Planckaert en Jonathan Bockstael dus een prachtige affiche, al zeg ik het zelf. Hopelijk tot donderdag dus!

Sportieve groeten,

Reinout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors