Openingsweekend 2016

2016

Bent u ook zo enthousiast over het openingsweekend? De eerste koersen op Vlaamse bodem, waar we jaarlijks zo naar uitkijken, brachten nog meer spanning en spektakel dan we durfden hopen. Bovendien werden we dan nog eens beloond met twee prachtige Vlaamse winnaars. Dat was toch al 10 jaar geleden.

Zaterdag werd de koers naar jaarlijkse gewoonte vroeg open gebroken op de Taaienberg. Meestal door proganisten Boonen of recenter Vanmarcke of een andere favoriet. Ditmaal door ene Luke Rowe, die in afwezigheid van Geraint Thomas en Ian Stannard kopman van Sky was en niet ontgoochelde. Wie anders dan Greg Van Avermaet sprong zonder twijfelen op zijn wiel, gevolgd door toptalent Tiesj Benoot. Peter Sagan – wat een fantastische wereldkampioen– voelde het gevaar en ging er even later achteraan samen met Oss. Geen sukkelaar, maar hij werd even later genadeloos uit het wiel gereden toen Sagan een tandje bij moest steken om de 3 losgeslagen paarden nog in te halen. Eenmaal met 4 raapten ze de vroege vluchters op. Enkel Alexis Gougeard – noteren die naam! – kon nog zijn wagonnetje aanpikken tot in Gent. De achtervolging werd geleid door Etixx-Quickstep, die volkomen de boot gemist hadden. De Omloop wordt voor de mannen van Lefevre stilaan een zwart beest. De voorsprong was nooit comfortabel genoeg om te speculeren en dus werd er gesprint voor de zege. Greg Van Avermaet trok de sprint op gang en gaf de wereldkampioen een uppercut die hij niet sag ankomen… Er zal voor Sagan meer nodig zijn om Greg te kloppen dan enkel maar het haar van zijn benen scheren. Voor Greg is het, nog meer dan zijn Tourrit vorig jaar en nota bene ook in een duel met de Slovaak, de definitieve bevestiging en hopelijk ook de opstap naar winst in een monument. Benoot werd knap derde en bevestigt zo nu al al het goede van vorig jaar. Bijzonder knap.

Zondag in Kuurne krijgen de verliezers van Gent typisch hun herkansing. Sagan reed weer lekker agressief, maar miste uiteindelijk de definitieve vlucht. Jasper Stuyven had zaterdag ook al goeie benen, maar twijfelde een fractie te lang op de Taaienberg. Wie wil winnen, moet durven verliezen. Dat was de les die hij mee nam naar Kuurne. Hij liet zijn ploegmaat Van Poppel het merendeel van het kopwerk doen. Toen die zijn pijp uit was, verraste hij iedereen met een demarrage. Het leek onbegonnen werk met nog 17km brede wegen en een stevige wind. En dit tegen een kopgroep met o.a. Rowe, Van Avermaet en Boonen. En toch deed hij het. Opnieuw een zeer straffe prestatie van een Vlaams toptalent. Stuyven wordt binnenkort 24 en is dus nog twee jaar ouder dan Tiesj. Maar 23 jaar is nog steeds bitter jong om al een klassieker te winnen en al zeker op die manier. De slogan van Kuurne-Brussel-Kuurne is ‘hier ontstaan legendes’. Dit zou wel eens heel toepasselijk kunnen zijn.

Voor ons spelletje tekenden dit jaar 234 spelers met 261 ploegen present. Opnieuw een record, dus bij deze alvast bedankt aan alle deelnemers. Dit zorgt er samen met de verhoogde inleg voor dat de prijzenpot meer dan verdubbeld wordt tot €2.088. Zaterdag kon collega Wim Blomme al beslag leggen op zijn deeltje van de pot door de Omloop te winnen. Zonder Sagan, maar met Theuns en vooral Luke Rowe, haalde hij het voor Pascal Meirlaen uit Waregem en Bart Claeys uit Bellegem.

Zondag nam Jannes Capoen met Stuyven, Kristoff en Groenewegen de maat van Frederik Vandeweghe (één van onze buitenlandse spelers) en zijn vader Henk Capoen.

In de stand nam Wim Blomme een blitz start en doet daarmee zijn ploegnaam alle eer aan. Hij is nog minstens tot zaterdag de fiere eerste leider. Hij wordt achterna gezeten door Jannes, Bart en Henk van onze hoofdsponsor Catael.

Zaterdag is er de prachtige wedstrijd Strade Bianchi. Mét Stybar en Cancellara, maar nog steeds zonder Sep Vanmarcke. Die spaart zich op aanraden van zijn entourage voor de Heilige Week. Een grote opoffering, die echter hopelijk zijn vruchten zal afwerpen begin april.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors