Dwars door Vlaanderen 2016

2016

Op het vlak van terrorisme staan we wereldwijd in een negatief daglicht de voorbije maanden. Met een triest dieptepunt voorbije dinsdag. Ook op gebied van de koers staan we echter op de wereldkaart, maar dan net positief. Mede daarom is het de goede beslissing geweest om de koers te laten doorgaan. De koers werd bovendien onderweg gekleurd en tenslotte ook gewonnen door de Belgen. Theuns, Benoot, Devenyns, Vliegen, Maes en vooral Van Avermaet maakten de koers onderweg hard. In extremis werd het toch nog een elitespurt, die ondanks de tegenwind te vroeg in gang werd gezet door toptalent Gaviria. Deze klasbak komt nog terug om te winnen. Dit moet de eerste Zuid-Amerikaan zijn die winstkansen heeft op onze kasseiwegen. Fantastisch voor de mondialisering van onze Vlaamse koersspecialiteit. In schril contrast met ons veldrijden helaas. Maar goed, we wijken af. Fernando te vroeg op kop dus na berenwerk van zijn ploegmakker Terpstra. Theuns heeft geen andere keuze dan ook zijn sprint in gang trekken. Hij remonteert de Colombiaan, maar wordt op zijn beurt nog ingehaald door Cocquard en Jens Debusschere. Die heeft de overwinning niet gestolen, want zette de sprint pas in vanuit ca tiende positie en reed met voorsprong de snelste sprint. De schoonbroer van Roelandts behaalt zo de mooiste overwining uit zijn carrière tot dusver. Het is meteen de 12e Belg die dit jaar een overwinning behaalt (17 in totaal). Vandaag zijn intussen 18 en 19 er bij gekomen. En niet enkel kleine wedstrijden. Zo zijn de drie grootste Vlaamse voorjaarskoersen tot nu toe door landgenoten gewonnen. Wat een weelde plots in vergelijking met enkele jaren terug, toen we er amper in slaagden een voorjaarskoers te winnen. We kunnen maar hopen dat de trend zich doorzet.

Nic Vanhuffel was één van de 30 managers met Debusschere in de ploeg. Als ex-mechanieker van Edward Theuns had hij uiteraard ook de nummer drie opgenomen. Met ook nog Keukeleire had hij voldoende aan 3 scorende renners om de dagoverwinning binnen te halen. Nathalie Haulet en Steven Maes worden tweede en derde.

Steven neemt dankzij zijn derde plaats de leidersplaats over van Jasper Maes. Eddy De Waele wordt tweede en Jasper zakt naar plaats 3.

Morgen is er de E3 prijs. De eerste thuiswedstrijd voor Sep Vanmarcke. Benieuwd op welk niveau hij staat. Traditioneel leggen alle favorieten voor de Ronde hier de eerste keer echt de kaarten op tafel. Let the games begin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors