Milaan-Sanremo 2016

2016

Het eerste monument van het jaar zit er op. De Primavera blinkt nooit uit in een verrassend koersverloop en wisselende winstkansen, maar deze editie viel op dat vlak toch wel bijzonder hard tegen. Slechts één kansrijke aanval op de Poggio. Michal Kwiatkowski sprong weg net voor de top en reed een sterke afdaling. Verdienstelijk, maar waarom bleven de andere aanvallers zitten? Cancellara, Boasson Hagen en Van Avermaet probeerden het nog op het vlakke, maar dat is toch eerder een loterij. Ook bij een aanval op de Poggio speelt die factor uiteraard, maar daar bepaalt je eigen sterkte toch veel meer de kans tot slagen. Het goeie nieuws voor de Vlamingen met het oog op wat komen zal, is dat Cancellara voor het eerst dit seizoen zijn limieten vindt. Spartacus is niet onfeilbaar. We kregen dus een sprint met een uitgedund elite peloton. Toptalent Gaviria speelde hierin een hoofdrol. Hij haalde eigenhandig Boasson Hagen en Van Avermaet terug. Verbluffend als je dat op 21-jarige leeftijd al kan in de langste koers van het jaar. Maar in een seconde onoplettendheid verkwanselde hij zijn inspanning en grote winstkansen. Hij reed tegen het achterwiel van Greg. Eigen fout. Blijft hij recht, dan zie ik niet in wie hem kon kloppen. In zijn val sleurde hij gelukkig niemand mee, maar hij hypothekeerde wel de kansen van onder meer Sagan. Roelandts profiteerde meteen van de verwarring. Een razendsnelle en geniale beslissing die hem tot 50m van het einde de overwinning leek op te leveren. Verstandige en degelijke coureur toch. Maar Ben Swift en Arnaud Démare kwamen er nog over. De Fransman had er vorig jaar een kwakkelseizoen opzitten, maar is zeker geen eendagsvlieg. Anders word je geen wereldkampioen bij de beloften. Ook op kasseien kan hij goed uit de voeten. Zo werd hij al tweede in Gent-Wevelgem. Alle respect voor Arnaud, maar waar zaten de andere sprinters dan, hoor ik u denken. De Duitsers Degenkolb, Kittel en Greipel zaten voor hun TV. Kristoff was niet goed genoeg. Mijn topfavoriet Matthews is niet kunnen terug keren na een val vlak voor de Cipressa. Net als Cavendish en Bennati. Overigens was ook Démare daarbij betrokken, maar die is wel nog kunnen terugkeren. Zij het met wat hulp van de ploegwagen. Conclusie: de Fransman wint verrassend en niet volkomen fair, maar al bij al toch verdiend.

In de marge van de koers moet er mij nog iets van het hart. Namelijk dat het niveau van de verslaggeving toch angstwekkend gezakt is. Vooreerst had geen van beide grijze sporza eminenties gezien dat Kwiatkowski ingelopen werd en zaten ze dus tot vlak voor de finish op het verkeerde spoor. Vervolgens hebben ze amper iemand herkend in de sprint. Ik citeer: “Is dat Démare?” over de winnaar (wie anders van FDJ?) en “Wie haalt de man van Lotto nog bij” over landgenoot Roelandts. In Parijs-Nice idem dito over Edward Theuns. Dat het niet evident is om de renners in een fractie van een seconde te herkennen met hun brillen en helmen, is een feit. Maar dergelijke (sub)toppers en zeker de landgenoten moet je toch met je ogen toe herkennen als je je beroep een beetje ernstig neemt en je je treffelijk hebt voorbereid. Het zou Renaat Schotte niet overkomen. Mensen luisteren niet naar wielercommentaar voor eloquentie (welbespraaktheid nvdr) maar voor koersinzicht en duiding, Michel. Tijd dus voor herbronning en bijscholing. Of een welverdiend pensioen.

Terug naar ons spelletje. Vrij onverwacht hadden 41 ploegmanagers de Fransman in hun ploeg opgenomen. Meer dan Roelandts (32x) en uiteraard Swift (4x). Niemand had hen alle drie. Alex Liedts had er twee en kon er het meeste finishers bij plaatsen. De schoonvader van Pieter Turtelboom (laureaat 2014) hield Jurgen Verschelde en Davy Vierstraete achter zich. De stand is volledig overhoop gegooid. Het is mijn neef Jasper Maes die de leiding neemt. Hij heeft tot nu toe alle 4 de winnaars in zijn ploeg. Steven Maes (geen familie) is eerste achtervolger en Bart Claeys komt terug de top drie binnen.

Woensdag is er Dwars door Vlaanderen en kamperen de toppers enkele weken bij ons. Vanaf nu tot het einde zijn er dan ook meerdere Megavelo wedstrijden per week.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors