Strade Bianche 2016

2016

De koers van de ‘witte stroatn’ heeft zoals ieder jaar weer voor het nodige spektakel gezorgd. Een spannende koers door de prachtig glooiende Toscaanse landschappen waarin toppers uit zowel de de klim- als de kasseikoersen het tegen mekaar opnemen. Fantastisch. Dit jaar kwamen de Valverdes en Nibali’s van deze wereld net iets te kort om echt voor de overwinning mee te doen. Die strijd ging tussen Cancellara, Sagan, Stybar en de verrassende Brambilla. De Italiaan reed een dijk van een wedstrijd. Als enige overblijver van de vroege vlucht had hij nog twee demarrages in petto waarvan de tweede tot zeer dicht bij de finish rijkte. Vreemd  genoeg geloofde niemand onder ons in hem, ondanks zijn overwinning in Mallorca en lage prijs. In alle geval bracht hij zijn ploegmaat Stybar in een zetel naar de finish. Het achtervolgingswerk kwam op de brede schouders van Cancellara en Sagan. En dat met een zware finish bergop voor de boeg. Stybar leek gewonnen spel te hebben. Dat was echter zonder Spartacus gerekend.  Die is duidelijk niet van plan om in zijn laatste profjaar uit te bollen. Als hij dit kan afmaken vanuit een nadelige strategische positie en vooral op een aankomst waar lichtere en explosievere (lees jongere) collega’s in het voordeel zijn, dan moet hij toch wel uitzonderlijk sterk zijn. En dan kunnen we eigenlijk als Vlaming enkel maar hopen dat hij tegen de Heilige week al een beetje over zijn vormpiek heen is. En dat brengt ons weer bij Sep Vanmarcke, die vandaag zijn eerste wedstrijd van het seizoen, de proloog van Parijs-Nice, afsloot op een mooie 15e plaats. Hij liet daarmee toch verschillende specialisten achter zich, dus dit is een zeer goed eerste signaal.

Ook in Megavelo kregen we een bijzonder spannende strijd. Arne Lapierre, Frederik Maeghe en Karel Vanovervelt eindigden alle drie met even veel punten. Het is Arne die met de ritwinst gaat lopen wegens het laagste ploegbudget. De broer van Cobe, laureaat van 2008, neemt meteen ook de leiding in het klassement over van Wim Blomme. Hij wordt op de voet gevolgd door Karel en Fredje, die al voor de derde wedstrijd op rij ex aequo eindigen. Niet verwonderlijk gezien de basis van hun ploeg uit dezelfde renners bestaat.

We krijgen nu een kleine adempauze tot Milaan-Sanremo binnen twee weken, het eerste monument van het voorjaar. Intussen bereiden de renners zich voor in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors