Scheldeprijs 2016

2016

De oudste koers van Vlaanderen kende gisteren opnieuw zijn traditionele verloop. Daar is op zich niets mis mee. Zeker niet als het dan uiteindelijk tot de verhoopte koninklijke spurt komt. Ditmaal geen valpartijen, waarvoor de Scheldeprijs helaas gekend stond en waardoor Greipel vorig jaar zelfs niet wou starten. Het sein voor de organisatie om twee ingrepen te doen: meer bochten in de finale, zodat het peloton op een lint komt en minder ploegen aan de start, zodat het peloton uiteraard minder groot is. Een geslaagde zet. Het leverde een sprint op tussen de 3 tenoren: Marcel Kittel, Mark Cavendish en André Greipel. Samen goed voor 7x Scheldeprijs en 44 Tour de France ritten. Kittel veegde de nul weg voor Etixx-Quickstep in de kassei- (nou ja) -koersen. Edward Theuns (te gast op de Nacht van de Koers) werd knap vierde. Net een plaatsje tekort om weer op het podium te mogen bij zijn vriendin en podium miss Lien Crapoen. Ook aanwezig op de Nacht, voor de liefhebbers J

Gerda Verbeke had het volledige podium in haar ploeg. De vrouw van ex-winnaar Pieter Soete zorgde zo voor de eerste vrouwelijke overwinning. Frederik Vandenweghe behaalde dezelfde score, maar had daarvoor een iets hoger budget nodig. Opnieuw tweede dus, net als in Kuurne. Davy Vierstraete, schoonbroer van Gerda, behaalt ook al zijn tweede eervolle vermelding na een podiumplaats.

In de stand blijft Cobe Lapierre aan de leiding. Zijn broer stijgt naar de derde plaats. Andy Moerman blijft tweede. Zondag is er de laatste kans voor de kasseirenners en bijgevolg ook voor veel ploegen om punten te pakken.

Na de overwinning van Kittel is er iets minder druk voor Tom Boonen zondag, want daar kijken we nu uiteraard met zijn allen naar uit. Het laatste duel tussen Boonen en Cancellara. Ik geloof dat Boonen kan mee strijden voor de overwinning met de 3 mannen die Gent-Wevelgem en de Ronde domineerden: Sagan, Cancellara en Vanmarcke. De Kempenaar heeft zijn hele winter op deze wedstrijd afgestemd. Ik ben er van overtuigd dat hij doelbewust niet op hellingen en explosiviteit heeft getraind, maar alles op kracht en uithouding. Dat zal zondag renderen. Toch zal dit niet voldoende zijn om de genoemde 3 tenoren zomaar over de knie te leggen. De kans is klein dat hij ze kan uit het wiel rijden, maar omgekeerd zal het voor het trio ook niet simpel zijn. En in de sprint na zo’n zware wedstrijd is Boonen nog altijd ijzersterk. Aan het team zal het alvast ook niet liggen, want die zullen zich nog een laatste keer echt dubbel plooien voor hun gerespecteerde kopman.

Toch is het ook niet ondenkbeeldig dat een outsider wint zondag, want er wordt rugwind voorspeld. Wat als een Stuyven en een Trentin of Martin mee gaan in een ontsnapping?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors