Brabantse Pijl 2017

2017

De Brabantse Pijl vormt sinds een aantal jaar de ideale brug tussen de kassei- en de klimklassiekers. Beide rennerstypes komen er aan hun trekken, wat na de parcourswijziging ook voor de Amstel het geval is. Dit in tegenstelling tot de Ardennenklassiekers, die voer voor specialisten zijn. Zo trekt bijvoorbeeld Benoot zijn voorjaar nog door tot en met de Amstel. Na zijn tegenvallende Ronde deed het dan ook deugd om hem vandaag zo bedrijvig te zien. Hij werd na een aanvallende race beloond met een derde plaats. Ook Laurens De Plus, Dries Devenyns en Victor Campenaerts zaten in de beslissende vlucht. Enkel Wellens en Vakoc konden nog de brug slaan naar de leiders. Ze maakten echter geen kans tegen een beresterke Colbrelli, die vorig jaar al een massa punten scoorde, maar dit jaar pas echt doorbreekt.

Frederik Vandenweghe had duidelijk op deze koers gemikt met zijn visionaire ploegnaam ‘Met Sturter poen pakken op de Halsemberg’. Jan De Clercq had niet specifiek op deze koers gemikt, maar wordt toch verdienstelijk op korte afstand tweede. Ex-collega Kristof Eelbode kaapt de derde prijs weg.

In het klassement stijgt de nervositeit. Geoffrey bouwt zijn voorsprong op Tino terug lichtjes uit. Maarten De Boe komt terug op de derde plaats. We zien intussen verschillende ploegen uit de achtergrond oprukken. In die zin zal er deze morgen ook serieus gevloekt zijn bij het het nieuws van de blessure van Alaphilippe. Zondag is er de Amstel, waar we een nieuw duel kunnen zien tussen Phil en Greg, aangevuld met een nieuwe batterij buitenlanders. 

17 Responses

 1. Weinig bagage die Sturter, ten eerste is het de Alsemberg en ten tweede eindigen we op ‘t Schavei!

  1. Ik begrijp waar je mee komt Boeddha (leuk naam trouwens!). Ik ging even op zoek naar uitleg bij de visionair.

   Zoals je misschien weet zit Frederik niet snel om een (taal)grapje verlegen. ‘Halsemberg’ verwijst naar de pre-13de eeuwse benaming van de helling, zoals die toen in de volksmond werd genoemd. Van deskundigheid gesproken!

   Wist je trouwens dat er nog een gekkigheidje verborgen zit in zijn ploeg. Freddie koos namelijk met opzet voor Maurits Lammertink, die helemaal niet startte, in plaats van Steven, die wel aan de start stond?

   Beste groet!

   1. Een kleine etymologische rechtzetting toch nog. De naam Alsemberg is een verbastering van HalseNberg wat verwijst naar een halsvormige, langwerpige berg. Sturter trekt het in zijn woordspel echter graag door en maakt er meteen Halsemberg van door het huidige Alsemberg en historische Halsenberg samen te trekken in één woord. Heel netjes hoor.
    In de volksmond heet de helling tegenwoordig gewoon Kerkenberg maar de organisatoren van de Brabantse Pijl verwijzen blijkbaar liever naar de naam van het dorp.

    Maurits mikt inderdaad eerder op de Amstel Gold Race dit jaar. Met deze equipe mikt Freddie misschien stiekem toch ook op een goede prestatie in Valkenburg.

 2. Klopt allemaal. Enkel de sturter verdient nog wat duiding. Misschien een demonstratie nodig?

  Stiekem hoop ik idd nog op Amstel maar deze ploeg was vooral op Brabant gericht (niches opzoeken). Maar met het vernieuwde parkoers is het niet onmogelijk. Al komen bepaalde P-R renners ook terug en verschijnen meer kleppers aan de start.

 3. Ik begrijp het niet zo goed ivm sturter.
  Graag wat duiding en indien nodig een demonstratie.

 4. Woorden kunnen nooit het hele verhaal brengen. Ik denk dat een demonstratie erg aangewezen is!

  Freddie, aanwezig op 7 mei? Misschien krijg je wel een plekje naast Stuyven en co?

 5. Weet je wie zowaar de GP Denies gewonnen ging hebben met zijn ploeg?

  1. Het is GP Denain en niet GP Denies! Ik kijk reikhalzend uit naar de historische verklaring voor deze lapsus. Desalniettemin alweer een knappe overwinning, ondanks het gebrek aan bagage. De concurrentie voor de ZLM Tour weze gewaarschuwd!

 6. Sturter en Volder pakken poen
  In koersen die er niet toe doen

 7. GP denies was eerbetoon aan oud winnaar denies flahaut. Uiteraard op zijn vlaams geschreven..

  1. Freddie op z’n best. Dit antwoord had niemand zien komen. Hij denkt 7 stappen vooruit. Snoeihard uithalen als niemand het verwacht. Zou hij de Amstel en passant ook meepakken? Of zou het Hamstel zijn?

 8. On topic:

  “In het peloton hebben we de aanvallen gecontroleerd, maar ik had al snel door dat veel renners hun koers op mij hadden afgesteld.”
  Gilbert doelde onder meer op Michael Matthews (Sunweb). “Ik houd niet echt van die manier van koersen. Ik heb me dan maar voorgenomen om met hen te spelen en om hen deze koers te doen verliezen.”

  “Ik denk dat ze hun lesje wel geleerd hebben en dat is goed voor de Amstel Gold Race van zondag.”

  Loopt alweer aardig naast zijn schoenen. Arrogante figuur!

 9. Gaat het met de benen moeten tonen.

 10. BTW @ k holvoet, als flahaut of volder komt moet ik afkomen zeker? Grote fan v beide. Nog ff programma afwachten. Zowieso ver…

 11. Nog onduidelijk wie de derde gast is, maar zou zomaar meervoudig Belgisch kampioen op de weg en in de tijdrit, 2-voudig RVV winnaar, top 10 Vuelta d’Espagne, persoonlijkheid, vriend en grote meneer Devolder kunnen zijn.

 12. @Karel H, dat was inderdaad het plan, maar hij heeft deze middag helaas afgebeld…

 13. Jammer, had een leuke conversatie tussen Freddie en Volder kunnen opleveren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors