Luik-Bastenaken-Luik 2017

2017

Morgen wordt Alejandro Valverde 37 jaar. Een leeftijd waarop de meeste profrenners al op pensioen zijn. Zij die nog koersen, zijn hun explosiviteit verloren. Niet zo bij Alejandro Valverde. Die vlamt nog lekker iedereen uit het wiel op een nijdige slothelling. Op de kleine plateau zoals in Huy of op de grote zoals in Ans. Niemand kan zijn tempo volgen. Ook als klimmer (met uitzondering van het hooggebergte) en als tijdrijder is hij nog bij de besten van het pak. Het klopt dat hij boter op het hoofd heeft, maar hij heeft 2 jaar langs de kant gestaan en dus zijn straf uitgezeten. Na zo’n lange schorsing op niveau terugkomen is weinigen gegeven. Net als het constante hoge niveau dat hij sindsdien aan de dag legt. Dat kan heus niet enkel met een pilletje links en rechts. Dat kan enkel door keihard te trainen en te leven als een asceet. 

Onderweg zag het er even naar uit dat Greg kans maakte op een historische dubbel door in hetzelfde jaar Roubaix en Luik te winnen. Hij zette zijn manschappen op kop, maar kwam finaal toch te kort op de voor hem te lange hellingen. Dan Martin was er dichterbij met een snedige demarrage in de slotkilometer. Maar ook hij werd geremonteerd door Valverde die iedereen droogweg iedereen uit zijn achterwiel knalde en op en over de Ier ging.

Xavier Cornelissen pakte de dubbel door na de Waalse Pijl ook Luik te winnen. Ook Karel Holvoet en Robin Verstyn hadden Valverde gespeeld, maar konden daar Martin niet bij plaatsen.

In de eindstand werd Geoffrey Crombez niet meer bedreigd. Hij is de eindwinnaar van Megavelo 2017. Zijn naam wordt dus bijgeschreven in de hall of fame, net als die van de nummers 2 en 3, Maarten De Boe en Ignace Devreese. Voor Maarten is dit na 2014 de tweede keer dat hij net te kort komt voor de eindoverwinning. Ook de rest van de top 10 deelt in het prijzengeld. Dit zal binnenkort worden overgeschreven. De ritwinnaars alsook de winnaars in het eindklassement worden verwacht op de Nacht van de Koers om hun prestatie beloond te zien met de nodige lof en eerbetuigingen! Eeuwige roem is hun deel. Uiteraard zijn ook alle andere spelers welkom voor een spetterende koersavond als afsluiter van het fantastisch wielervoorjaar. Hopelijk tot dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors