Paris-Roubaix 2017

2017

Het staat in ons aller geheugen gegrift. Die natte Roubaix editie in 2002 waarin Johan Museeuw ongenaakbaar was en waarin iedereen Tom Boonen leerde kennen. Hij reed als neoprof alle achtervolgers aan flarden, inclusief zijn eigen kopman George Hincapie, die zich van pure miserie in de gracht liet vallen. Legendarisch. 15 jaar en 149 profoverwinningen later is de cirkel rond. De absolute climax om te stoppen met de vijfde kassei heeft er nooit echt in gezeten. Niet die super benen en ook de ploegmaats vielen – al dan niet letterlijk – wat tegen. Het is echter wel degelijk zo dat Tom op een hoogtepunt stopt, want hij was terecht de absolute topfavoriet gisteren. Klasse. Passend bij de uitzonderlijke carrière die hij realiseerde.

Er werd logischerwijze enorm op Tom zijn wiel gekoerst gisteren. Sagan viel twee keer aan, maar werd telkens terug gefloten door een lekke band. Naast het feit dat we al langer zeggen dat hij dit seizoen te vroeg in vorm was, viel daarbij zijn gelatenheid op. Wat een schril contrast met Van Avermaet, die onderweg nog een stuk meer pech kende. Maar die als een gek riep om een nieuwe fiets. Tot tweemaal toe vanuit een verslagen positie terugvechten. Dat noemen we grinta en daarom is Greg de oververdiende winnaar. Ook al omdat hij net als in de Ronde op pad was met een Hollander die al blij is dat hij daar zit en met een sleper van Quick-step. Greg kijkt niet om en rijdt verder. Al slaagde hij er uiteindelijk wel in om Stybar de kop op te dringen bij het binnen rijden van Roubaix. Op de piste durfde hij het vervolgens nog aan om te pokeren door Stuyven – ook hij toonde grinta na zijn degradatie in de ploeg- en Moscon te laten aansluiten. Begrijpelijk, als je ziet met welk machtsvertoon hij nog de sprint wint. Van Avermaet wint zo dik verdiend zijn eerste monument. Zo winnen de Belgen alle World Tour kasseiklassiekers dit jaar. Te zwijgen van alle podiumplaatsen. Fantastisch.

In de pronostiek gaat Klaas Carrette, videomonteur voor de Nacht van de Koers, met de overwinning lopen. Ex-winnaar Dieter Van Lierde wordt tweede, voor mijn broer Elewout.

In de stand staat Geoffrey Crombez nu het volledige tweede luik van de pronostiek op kop. Tino Gabriel stijgt opnieuw een plaatsje naar 2 en zo wordt Ignace derde. In het derde luik zullen we de ploegen met klimmers sterk zien stijgen. Daarin is het vooral uitkijken naar Alaphilippe en Kwiatkowski, die het vaakst gespeeld zijn in de allround ploegen. Daarnaast is het uiteraard uitkijken naar hoe Gilbert zijn vormpeil nog kunnen doortrekken heeft en naar andere Belgen zoals Wellens, Hermans, Teuns en De Plus. Verder kunnen renners als Valverde en Matthews- weinig tot niet in de allround ploegen- veel punten wegsnoepen, wat voor de leiders in het klassement goed zou uitkomen. Het kan nog alle kanten op!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors