Ronde van Vlaanderen 2017

2017

Onmogelijk. Zelfmoord. Niet meer van deze tijd. Dat was toch wat er door iedereens hoofd ging toen Philippe Gilbert op de Kwaremont aan zijn solo begon? Alleen al omwille van het lef om daar al alleen te gaan verdiende hij de overwinning. Wat een wedstrijd. Het begon al in de aanloop naar de Muur (wat een feestelijke herintrede!) op zo maar even 100km van de finish. Boonen en Gilbert zagen dat Sagan en Van Avermaet wat te ver zaten, voelden het kriebelen en stookten mekaar op om er eens een lap op te geven. Wat doen die daar al met hun neus in de wind, dacht iedereen. Maar boven op de Muur scheurde een elitegroep zich af. Waren niet mee: Sagan, Greg (opgehouden door een val) en Naesen, die zijn koers op die twee afgestemd had. De wereldkampioen zette de achtervolging in, maar kreeg het – nochtans kleine – gat niet dicht. Wat mij betreft een nieuw signaal van dalende vorm. Een groot geluk echter voor Greg en Oliver, want anders zien ze de kopgroep misschien nooit meer terug. Daar draait het namelijk goed rond met Boonen als sublieme orkestmeester. Ze kunnen met een minuut voorsprong aan de tweede keer Kwaremont beginnen. Daar gaat Gilbert zo hard dat niemand van de omvangrijke kopgroep kan volgen. Onderweg verliezen we nog Sep Vanmarcke die in de afdaling naar de Pater keihard neer gaat na een stuurfout. Hoeveel pech kan je hebben op een voorjaar. Op de Taaienberg schudt Sagan aan de boom. Naesen en Greg gaan vrij vlot mee. We gaan nooit weten of Boonen daar ook was in geslaagd. Uitgerekend op ‘zijn’ berg kent hij namelijk tot tweemaal toe mechanische pech. Tom Steels mocht hem tot driemaal toe in gang duwen en zal het gevoeld hebben. Hij zal ons dit in geuren en kleuren kunnen uitleggen op de Nacht van de Koers. Sagan en co kwamen ondertussen niet dichter op Phil, maar op de Kwaremont plaatst de Slovaak nog een versnelling. Opnieuw zijn het de twee Parelvissers die aansluiten, maar dan gebeurt het. Sagan neemt te veel risico door rakelings langs de nadars te rijden en hapert in een jas van een toeschouwer. De 3 tenoren – want daar hoort Oliver nu duidelijk ook bij – gaan tegen de grond en de achtervolging wordt gefnuikt. Greg is snel weer weg maar moet het stellen met de weliswaar verrassend sterke Dylan Van Baarle. Toch komen ze in de laatste kilometers nog tot op een halve minuut. De logica gebiedt ons dan te zeggen dat de 3 toppers het gat nog hadden dicht gereden. Maar stuurmanskunst hoort ook bij de koers en aanvalslust moet altijd worden beloond. Dit mag niets van Gilbert zijn overwinning af doen. Dergelijke solo was niet per se van het niveau van Merckx, maar toch alleszins van toen geleden. 55km lang alleen stand houden tegen wisselende groepjes achtervolgers. Een enorm nummer dat alleen maar respect verdient. Hier spreken we binnen 25 jaar nog van.

In de rituitslag was het Deerlijk boven. Antoon Chiers werd tweede. Kurt Goeminne, één van de drijvende krachten binnen de Nachtlichtjes, won dankzij het voltallige podium. Christine Tuytschaever werd derde. 

In de stand blijft Geoffrey Crombez aan de leiding, maar ziet zijn voorsprong op Ignace Devreese slinken. Maarten De Boe neemt zijn derde plaats weer in.

Woensdag is er de Scheldeprijs, de laatste officiële Belgische wedstrijd van Tom Boonen. Als hij maar recht blijft…

2 Responses

 1. “De logica gebiedt ons dan te zeggen dat de 3 toppers het gat nog hadden dicht gereden. ”
  Serieus? Dat is gepraat om jezelf wijs te maken dat het spannender geweest had kunnen zijn dan het uiteindelijk (niet) geweest is. Met “wat als” logica kan je dat toch niet stellen. Ik ben geen Gilbert fan, maar er zijn even goed argumenten om te stellen dat ze het gat niet gingen toerijden:
  – ze kwamen in de tientallen kilometers ervoor geen seconde dichter
  – Gilbert valt niet stil of verzwakt niet op laatste keer Kwaremont, evenmin toont hij zwakte op de Pater
  – hij lijkt inderdaad wat stil te vallen in de laatste kilometers maar weet op dat moment dat de buit binnen is en kan zonder veel schroom wat rustiger gaan fietsen
  – de laatste kilometer bolt hij echt uit. Hij stapt zelfs af vóór de meet om erover te wandelen

  Ik geloof dat Gilbert ze, indien het nodig geweest was, wel had kunnen afhouden. Wat ik geloof, doet er niet toe, maar langs de andere kant stellen dat LOGICA gebiedt dat hij het niet gehaald zou hebben is gewoon fout!! Je weet dat niet en er zijn zeker evenveel argumenten pro als contra.

 2. Terechte argumenten. Het is helemaal geen ‘wetmatigheid’ dat ze hem hadden terug gepakt en we gaan het nooit weten. Maar het is voor mij wel een ‘logica’ dat je met 3 nog sneller een gat toe rijdt dan met 1,5 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors