Gent-Wevelgem 2018

2018

Met de Slovaak weet je nooit. Mentaal zwak in Harelbeke en toch ook fysiek een tandje minder dan de voorbije jaren. Bij die conclusie blijf ik ook na zijn overwinning gisteren. Die kwam er namelijk niet na een demonstratie onderweg. Hij beperkte zich net als Greg tot volgen in de buik van de kopgroep, zelfs toen Gilbert en Vanmarcke op de Kemmel versnelden. De koers bleef in tegenstelling tot de voorbije jaren lang gesloten. De vroege vlucht zong het zelfs uit tot na de laatste passage van de Kemmel. De Nederlanders Van Goethem en Van Schip (vorig jaar ook al derde na een spektakelwedstrijd bij ons in Vichte) overleefden zelfs in de groep van de favorieten tot in Wevelgem. Sterker nog, ze bouwden samen met Quick-step de kloof op de achtervolgers uit en hadden zelfs dan nog poer over voor een demarrage. Straffe prestatie. Daarnaast veel mooi volk bij die kopgroep. De sterke mannen van het voorjaar met Sagan, Vanmarcke, Van Avermaet, Naesen, Van Aert, … , aangevuld met enkele topsprinters als Viviani, Démare en Matthews. Ontbraken op het appel: Kristoff, Degenkolb, Valgren Andersen en Terpstra. Een kopgroep van 23 man waarvan er minstens 15 moesten ontsnappen om kans te maken op winst. Een aantrekkelijk scenario, maar Quick-step hield met Lampaert, Stybar en vooral een sterke Gilbert de boel gesloten voor hun topsprinter Viviani. Van Avermaet (bescheiden) en Vanmarcke probeerden op het einde nog weg te geraken, maar Lampaert liet niet begaan. Door de chaos vergeet Stybar daarna de sprint aan te trekken voor Viviani. Die zit even ingesloten en daarvan profiteert Sagan meesterlijk met een perfect getimede krachtexplosie waar niemand antwoord op heeft. De beelden van de ontroostbare en vooral alleen gelaten Viviani daarna zijn hartverscheurend. Als zo’n toppers voor je werken, dan moet de druk en bijhorende ontgoocheling bij verlies ontzettend groot zijn.

Pieter-Jan De Winter uit Ruiselede had beide heerschappen in zijn team en won de Megavelo sprint van buurman Steven Himpe en Matthias Tuytschaever uit Erpe-Mere.

In de stand krijgen we opnieuw een nieuwe leider met Maarten De Boe, de nummer 2 van 2014 en 2017 (cfr hall of fame). Stijn Dendauw stijgt een plaatsje naar 2 en Ignace valt terug tot de derde plaats.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors