Milaan-Sanremo 2018

2018

De Italianen beleefden gisteren een collectief delirium. Het was al 12 jaar geleden dat ze nog eens de zege in eigen land hielden. De Italiaanse regisseur voelde het precies al aankomen, want onderweg werd elke beweging van Vicenzo Nibali tot vervelens toe in slow motion herhaald. Aan de andere kant ook begrijpelijk, want vul maar eens al die uren uitzending als het scenario tot 10km van de streep vast ligt. Ook nu zong de vroege vlucht het uit tot net voor de Cipressa. Daar kwam er geen enkele aanval omdat FDJ het tempo in opdracht van ex-winnaar Démare zeer hoog hield. De Fransman was sterk, wat hij ook al in de Vlaamse koersen toonde dit jaar. Maar dat was niet voldoende. Hij zou derde worden. Op de Poggio werd er wel aangevallen. Nibali was de vierde aanvaller. Hij ging op en over Maciej Bodnar. Andere favorieten als Sagan, Kwiatkowski e tutti quanti durfden niet mee te gaan omdat het nog vrij vroeg in de beklimming was. Sagan overbluffen, je moet het maar doen. Vroeg solo gaan was ook zijn enige kans, want hij heeft niet de punch om op korte afstand het verschil te maken, noch de sprint om het dan ook af te maken. Des te knapper dat dit dan ook lukt. Hij hield net voldoende voorsprong over om Caleb Ewan en Arnaud Démare af te houden. Het was van Cancellara in 2008 geleden dat er nog iemand solo over de streep kwam. Prachtige en dik verdiende overwinning dus. Nibali is 33 maar kan al een palmares voorleggen om u tegen te zeggen. Hij heeft de 3 grote rondes gewonnen en nu na Lombardije dus ook beide Italiaanse klassiekers. Ik vermoed dat enkel Merckx hem dit heeft voorgedaan.

Het werd een moeilijke uitslag voor pronostiekspelers met één aanvaller en de rest sprinters. Koen en dochter Jozefien Blomme waren de enigen met Nibali in de ploeg, maar konden daar onvoldoende sprinters bij zetten. Koen haalt daarmee nog net de top 10. Het was Bente Vierstraete die – dankzij de hulp van papa Davy –  met haar sprintersploeg de zege wegkaapte voor Daevy Demey van Alvey en Jurgen Vanbecelaere.

In de stand krijgen we met Adrien Fleury van de clan Chiers een nieuwe leider. Maarten Verholleman wordt tweede, voor ex-winnaar en Megavelo bestuurslid Pieter Turtelboom.

Vrijdag barst met de E3 prijs het voorjaarsgeweld in alle hevigheid los.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors