Luik-Bastenaken-Luik 2018

2018

Het voorjaar zit er op. Het was het jaar van de aanvallers en de outsiders. Nibali, Terpstra, Valgren en gisteren nu ook Bob Jungels kwamen allemaal alleen aan. Het mooie weer had onderweg geen (schaduw)favorieten kunnen verleiden tot een vroege aanval. De vroege vlucht overleefde tot na de Redoute, waar het peloton in tempo over reed zonder één versnelling. Het was wachten op de Roche aux Faucons tot de koers losbarstte. Het was Gilbert die de knuppel in het hoenderhok gooide, maar hij viel heel snel stil. Henao nam over maar werd op zijn beurt gecounterd door Bob Jungels. Niemand kon de Luxemburger volgen. Eenmaal boven schakelde hij over op de grote molen en begon aan een 20km lange tijdrit. Er wachtten echter nog 2 slothellingen waar hij terug op het kleine tandwiel moest schakelen. Toch weerstond het 25-jarige talent alle tegenstand. Op de Saint-Nicolas kwam Vanendert zeer kort, maar die kon zijn inspanning op de tussenstrook niet doortrekken. Hij werd nog geremonteerd op de slotklim. Alaphilippe sprong daarachter op alles wat bewoog maar viel toch nog naast het podium. Daarnaast was het wachten op de aanzet van Valverde, maar die is er niet gekomen. De Spanjaard haalt ondanks zijn leeftijd nog steeds een hoog en constant niveau, maar kwam toch duidelijk te kort in de Ardennen dit jaar. Het moet hard aankomen. Hij kan moeiteloos nog enkele jaren mee, maar de Spanjaard lijkt me geen man die zal blijven rijden als hij geen topkoersen meer kan winnen.

Er waren 4 ploegen met Jungels, maar het was toch terug mijn neef Jasper Maes die met de overwinning ging lopen, opnieuw voor Jens Deryckere uit Zwevegem. Mike Dambre uit Deerlijk werd derde.

Daarmee wint Stijn Dendauw uit Wevelgem Megavelo 2018 met zijn ploeg Tesla. Eerste deelname. Eén ploeg ingestuurd. En boenk er op. Eventjes was het nog spannend toen Gilbert demarreerde, want dat was de enige die niet mocht winnen, maar dat gevaar was gauw geweken. Het waren vooral Sagan, Benoot, Terpstra en Valgren Andersen die hem de overwinning opleverden. Daarna werd het nog ongemeen spannend van plaats 2 tot 6. Gescheiden door amper 20 puntjes. Het zijn de ervaren Ignace Devreese – collega pronostiek organisator van TourTeamTime en vorig jaar nog derde  – en Pieter Turtelboom – ex-winnaar 2014 en sindsdien trouw Megavelo bestuurslid – die hun naam opnieuw mogen bij schrijven in de hall of fame. Maarten Deboe valt spijtig genoeg net naast het podium met zijn 2 beste ploegen, maar mag zich één van de meest constante spelers van de voorbije jaren noemen. Straffe prestatie. Dikke proficiat aan alle winnaars, maar ook aan zij die net naast de prijzen vielen. Bedankt aan iedereen die dit jaar mee speelde en hopelijk tot volgend jaar. Suggesties zijn altijd welkom. Maar eerst is er nog de Nacht van de Koers om het voorjaar in schoonheid af te ronden. Ik nodig iedereen met veel plezier uit volgende week. Een gezellige koersavond onder gelijkgestemden om na te praten over het fantastische voorjaar. Iedereen tegen Kanker! Kaarten nog tot morgenavond in voorverkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors