Delirium in het Megavelo bestuur! De winnaar in Roubaix komt naar de Nacht! Of omgekeerd: onze hoofdgast op de Nacht wint Roubaix! Wie nog geen tickets heeft, stel het niet langer uit, want de zaal loopt nu heel snel vol. Meteen na de finish werden er al tickets besteld. De ontlading was des te groter gezien het feit dat Phil eigenlijk totaal geen favoriet was na de ziekte die hem nekte in Waregem en Oudenaarde. Ik zag hem deze morgen nog aan de start, maar schatte de kansen van Oliver Naesen hoger in en koos voor de bus van AG2R. Leider Patrick Byttebier was er ook met zijn team manager Karel Vanovervelt. Zij kozen voor de bus van Bohra.

Het was ijskoud en er waaide een stevige tegenwind. Ideaal weer voor de sprinters. Lange ontsnappingen maakten weinig kans. Tenzij je Philippe Gilbert heet natuurlijk, want lange ontsnappingen zijn zijn specialiteit. Op 67km van de meet gaat Nils Politt. Gilbert ziet er de ideale vluchtgenoot in en springt er achter samen met Rudy Selig, ploegmaat van Sagan. Intussen was Van Aert de man van de koers geworden. Als Mathieu zoveel lof krijgt voor zijn inhaalrace in de Ronde, dan kan ik beter, moet hij gedacht hebben. In het bos van Wallers kreeg ie af te rekenen met een lekke band. Hij moet van de fiets, krijgt de fiets van zijn ploegmaat Eenkhoorn en moet alleen in de achtervolging. Hij raakt er terug bij maar moet nogmaals wisselen naar een eigen exemplaar, waarna hij opnieuw moet achtervolgen. Op bizarre wijze gaat ie onderuit en lijkt volkomen kansloos om nog terug voorin te raken. Toch knokt hij zich zonder ploegmaats, noch hulp van andere gelosten terug voorin. Een paar kilometer verder (op 55km) is hij warempel de man die de achtervolging op Gilbert inzet. Alarmfase oranje dus voor de andere favorieten. Als daarna Sagan met Vanmarcke en Lampaert reageren, dan moeten alle zwaailichten afgaan. Van Avermaet en Naesen zagen ze helaas niet en hun koers zat er op. In enkele seconden tijd was hun koers gereden, nog voor ze hun eerste cartouche verschoten hadden. Maar met 4 landgenoten in de eerste 6 konden we zeker niet klagen. Het was wachten tot Camphin-en-Pévèle met aansluitend Carrefour de l’arbre tot de koers zou losbarsten. Gilbert wachtte echter zo lang niet en sprong weg vlak daarvoor. Dat was het nekschot voor Van Aert, die begrijpelijkerwijze moest passen. Het was Sagan die Phil autoritair terug haalde. Op Carrefour ging ie nogmaals en opnieuw was het de Slovaak die het gat dichtte. Met zijn laatste krachten, zo bleek, want op het kasseitapijtje van Gruson werd hij los uit het wiel gereden door Politt. Gilbert geloofde zijn ogen niet en moest over Sagan naar de ontsnapte Duitser. Sep reed intussen al 10km zijn spieren kapot op ‘zijn 11’ wegens schakelproblemen. Opnieuw pech voor onze dorpsgenoot, die een quasi zeker podium in rook zag opgaan. Wie, behalve de Soetes dan, had hem dit niet gegund. Met de fietswissel van Sep en de klop van Sagan kreeg Yves Lampaert plots de derde plaats op een presenteerblaadje. Sterke Yves kwam zelfs nog dicht bij de 2 leiders, wat Gilbert nog een momentje van rust gunde in het wiel van Politt. Die had ook kunnen bluffen en Lampaert laten terug keren, maar koos voor zijn tweede plaats. Met de sterke eindsprint van Philippe zat er niets meer in. Even hadden we een flashback naar 2016 toen de trage Hayman Boonen klopte, maar onze gebeden werden verhoord. Gilbert was de sterkste man in koers en wint op grandioze wijze zijn 4e monument. Weinigen geloofden dat hij dit ooit zou kunnen met zijn lichaamsbouw en gebrek aan parcourskennis. Ik mag zeggen dat ik wel bij de believers was. Net als in 2017 bij zijn overwinning in de Ronde zette ik voor het seizoen in op een overwinning van Phil in Sanremo en Roubaix. En ik zal volgend jaar hetzelfde doen voor Sanremo. Hij zal er dan 37 zijn, maar niets is onmogelijk met deze keikop. Gezondheid!

Nog een believer was Fabrice Laga. Na de E3 prijs wint deze hardloper zijn tweede klassieker van het seizoen. Jasper Vansieleghem, één van onze triatleten in Megavelo trisuit, werd tweede, voor Steven Himpe en mijn jongste broer Elewout Maes, vrijdag allebei mee in Vichte-Roubaix-Vichte.

In de stand verstevigt Patrick Byttebier zijn leidersplaats en mag stilaan de champagne koel zetten. Thomas Soete stijgt terug naar 2 en Fabrice Laga springt naar plaats 3.

Vanaf woensdag starten de klimkoersen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors