Amstel Gold Race 2021

2021

Titelverdediger Van der Poel was er niet bij vandaag. Er kon ook niet op het gebruikelijke parcours gekoerst worden, maar op lokale rondjes. Jammer, maar beter dan de annulatie van vorig jaar. En uiteindelijk wordt het WK ook op plaatselijke rondjes gereden. Wout Van Aert had er ook zin in. De pers zette Roglic als favoriet. De Sloveen zelf zei dat hij in dienst zou rijden van onze landgenoot en hield ook woord. Net als de rest van de ploeg. Die was een stuk sterker gestoffeerd dan in de Vlaamse voorjaarsklassiekers want aangevuld met klimtalent en daar hebben ze er nu eenmaal wel een heel blik van. Dat was ook nodig, want toen een groepje van 6 subtoppers op een kleine 40km van de aankomst weg reed, was er niemand mee en moesten ze vol aan de bak. Ze konden de situatie recht trekken, maar daarna moest Wout het weer alleen zien te redden. Gelukkig is hij werkelijk een meester in het mee zijn in de juiste ontsnappingen. Ineos Grenadiers pleegde een coup door met 3 mee te zijn in een groepje van 7. Daaruit ontsnapte ex-winnaar Kwiatkowski op een dikke 10km van de finish. Even leek de koers gereden, maar de Pool had onvoldoende in de tank. Voornamelijk onder impuls van een sterke Schachmann kwamen de achtervolgers terug aansluiten. Het sein voor Thomas Pidcock om er snoeihard vandoor te gaan. Enkel Wout en Schachmann konden volgen. In de achtervolging sleurde Mauri Vansevenant aan de leiding van een uitgedund peloton. Op 21-jarige leeftijd is dat in zo’n zware koers al straf. Maar na zijn inhaalrace ten gevolge van een valpartij én daarbovenop nog een fietswissel, is dat verbluffend sterk. Hij was vandaag sterker dan kopman Alaphilippe. Dat belooft voor woensdag in de Waalse Pijl, zowel voor Mauri in positieve zin als voor Julian in negatieve zin. Het peloton terug brengen lukte hem evenwel niet. Gezien Schachmann niet weg raakte, kregen we in Berg en Terblijt een revancheduel voor de Brabantse Pijl afgelopen woensdag, waar de jonge Brit duidelijk de sterkste was. Opnieuw begon onze landgenoot op kop. Hij wachtte tot het bordje van 200m en zette dan krachtig aan. Pidcock kon echter remonteren en op de streep leek hij het ook te gaan halen. Het verschil was zo klein dat er een uitgebreide studie van de foto finish nodig was. Daaruit bleek dat Van Aert het gehaald had met minder dan een banddikte verschil. Spannendste sprint in jaren. Pidcock was duidelijk kwaad en ontgoocheld, wat de ambitie van deze neoprof toch duidelijk onderstreept. Hij is de ontdekking van het voorjaar en de zogenaamde Grote Drie zullen het de komende jaren zeer moeilijk hebben om deze jongen te kloppen. Van Aert wint zijn tweede klassieker van het voorjaar en is nu al de man van het voorjaar. Zeker gezien zijn tien top 10 plaatsen op 14 wedstrijden. Waarvan 4 overwinningen. Een massasprint, een tijdrit, een kassei- en een klimklassieker. Fenomenale polyvalentie.

In onze pronostiek kregen we een massasprint. Nummer 5, Koen De Bock, kwam amper 19 punten te kort voor de overwinning. Met Laura Vandenberghe uit Ichtegem won opnieuw een vrouw. Fabrice Laga strandde op 1 puntje, Roel Masschelein op 4.

In de stand zorgt voornamelijk Pidcock voor grote verschuivingen. Stephanie Himpe van boekhoudkantoor WDV neemt de leiding over van Thomas Soete. Ignace Devreese van TourTeamTime wordt nu derde met zijn originele ploegnaam ‘Het is het is ik weet het niet’. Uitspraak van Michel Wuyts dacht ik, maar het ontgaat mij in welke koers. Wie helpt mijn geheugen opfrissen?

One Response

  1. RvV 2020! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors