Waalse Pijl 2021

2021

Was het vandaag voor de jonge springveren Pidcock of Vansevenant, voor specialist Alaphilippe, voor Vuelta winnaar Roglic of voor opa Valverde? Spijtig genoeg alvast niet voor Pogacar of Hirschi want die zijn vandaag niet gestart wegens een (vals) positieve test. Laat ons hopen dat ze er zondag wel kunnen bij zijn. Onderweg uit Charleroi kreeg de vroege vlucht zeer lang schermtijd. Tim Wellens probeerde nog weg te geraken, maar zonder succes. Het was dus weer uitkijken naar de sprint op de Muur van Huy. Intussen weet iedereen dat de winnaar zijn beslissende versnelling pas plaatst na de tweede chicane. Roglic wou deze wetmatigheid breken en schoot al voor de bochten als een kanonkogel weg. Hij had een zeer mooi gat geslagen en had duidelijk niemand meer verwacht die dit kon overbruggen. Toen Alaphilippe namelijk in zijn zog kwam, schrok hij duidelijk en trachtte vergeefs nog de aanval van de Fransman te pareren. Pidcock en co hadden de Fransman dan al moeten laten gaan. De enige die nog ietwat in zijn zog kon blijven was ouwe taaie Valverde, die zondag maar liefst 41 jaar wordt! Diepe buiging voor het niveau dat hij nog haalt.

Het moet gezegd, ik had Alaphilippe vandaag niet op het hoogste schavotje verwacht na zijn mindere prestaties in Oudenaarde en Valkenburg. Ik blijf echter geloven dat hij niet op zijn topniveau is en zondag in een lange en zware wedstrijd zoals Luik zal tekort komen. Vandaag kon hij zich laten mee drijven en dan op talent en ervaring uitpakken op de finale beklimming. Hoe dan ook knappe prestatie van de wereldkampioen. Ook bij de vrouwen won met Van der Breggen de wereldkampioene. Een primeur?

In onze pronostiek was het aan de klimmersploegen. Roel Masschelein werd zondag in de Amstel derde zonder winnaar Van Aert in de ploeg, maar liep vandaag met de overwinning weg. Zijn partner in crime Thomas Soete is aan een boerenjaar bezig en werd derde. Tweede plaats was voor Nick Vermeersch van de ‘Vrienden van de Waalse Pijl’.

In het klassement blijft Stephanie Himpe aan de leiding. Tweede plaats is nu voor Ignace Devreese, die ook met zijn 2e ploeg de top 10 binnen komt. Thomas Soete is nu derde. Jasper Nuyttens betaalt zijn gewaagde zet om Alaphilippe niet te spelen, cash en valt weg uit de top 10.

Zondag is klassiek de laatste wedstrijd met Luik-Bastenaken-Luik, maar dit jaar wordt het dus wachten op Roubaix in oktober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors