Gent-Wevelgem. Waaierkoers, sprinterskoers. En koers waarin Van Aert zijn loyale ploegmaats Benoot en Laporte de overwinning gunde. Benoot deed al wat hij kon, maar geraakte niet weg. Hij mist wat punch en moet het hebben van een zeer zware koers. Revelatie Laporte heeft wel punch en geraakte uiteindelijk weg op 24km van de finish. De snelle Fransman kreeg nog 3 snelle mannen mee die niet tegen Van Aert en Merlier wilden sprinten: Dries Van Gestel, stilaan kopman bij het Total Energies van Peter Sagan, Jasper Stuyven en Biniam Girmay. De 21-jarige Eritreeër was niet voorzien voor Gent-Wevelgem, maar na zijn glansprestatie in de E3 stelde Hilaire Vanderschueren hem wel op. Hij had toch nog tijd vooraleer hij terug vloog naar Eritrea. De jonge Biniam heeft er al een indrukwekkend parcours op zitten. Door de UCI opgepikt in een programma voor talenten uit atypische koerslanden. Met dat UCI team was hij als junior één van de twee renners die Remco Evenepoel kon kloppen in zijn tweede jaar junior in 2018. Remco won dat jaar dus op 2 na alle koersen, inclusief nationaal en wereldkampioenschap op de weg en in de tijdrit. Laat ons dit vooral niet vergeten en Remco nog wat tijd geven. Maar bon, terug naar Biniam, die klopte hem dus wel eens. Een eerste teken van zijn megatalent. Vorig jaar op het WK in Leuven won hij de pelotonsprint na de ontsnapte Italiaan Baroncini. Zilver. Vrijdag op de E3 was hij al bij de sterksten in koers en zondag opnieuw. Zonder parcourskennis, waardoor hij zonder twijfel meer krachten verspeelt dan nodig. Maar wat geeft het, als je energie op overschot hebt. Bovendien blijft hij ook koel in het heetst van de strijd. Ondanks het aanstormende peloton in de laatste kilometers eens een beurtje overslaan en resoluut de 4e positie nemen. Op 250m zette hij zelf de sprint in. Stuyven schoot in een kramp toen the black bullet passeerde. Laporte deed nog alles wat ie kon, maar kon amper het wiel houden. Girmay won met overmacht en wordt zo de eerste Afrikaan die een voorjaarskoers wint. Het zal niet zijn laatste zege zijn. Al komt die er alvast niet in de Ronde, want hij wil naar zijn vrouw na 3 maanden Europa. Onwaarschijnlijk eigenlijk als je als topfavoriet kan starten in Vlaanderens mooiste, maar anderzijds ook klasse van Vanderschueren dat hij zich aan zijn beloftes houdt. Hilaire wil hem niet opbranden en met hem een rit winnen in de Giro.

Girmay stond in amper 7 ploegen opgesteld. Zo ook bij Steven Himpe, die na de E3 ook Gent-Wevelgem wint. Kristof Desmedt, zaterdag met team Megavelo aan de start van de Ronde, werd tweede met zijn Maffe Mentenslikkers en Joachim Callewaert derde met een sprintersteam.

In de stand neemt Gilles Van Welden opnieuw de leiding over, ondanks een team zonder Van Aert. Igor Wagemans uit Verrebroek wordt tweede en Steven klimt na zijn topweekend naar de derde plaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors