Amstel Gold Race

2022

Normaal kregen we gisteren de 2e hoogdag van het wielervoorjaar met Parijs-Roubaix, maar daar hebben de Franse presidentsverkiezingen een stokje voor gestoken. Dus kregen we gisteren de Amstel. Pleasure delay, maar het voorspel rond Valkenburg was ook een aangenaam kijkstuk. We misten wereldkampioen Alaphilippe en uiteraard Wout Van Aert, waarvan nog steeds niet zeker is of hij zondag start. Ik zou het niet doen. Spelen met je gezondheid, de rest van het seizoen hypothekeren en dan toch amper winstkansen hebben. Gisteren waren alle ogen dan maar gericht op Mathieu Van der Poel. Van Hooydonck en Campenaerts dachten gisteren vroeg de finale te openen door naar de vroege vluchters toe te rijden. Een indrukwekkend nummer, maar veel bracht dit helaas niet op. Al op 45km van de meet was alles te herdoen, onder impuls van Alpecin en vooral Ineos, met een indrukwekkende Ben Turner. Noteren die naam. Op de Keutenberg had Dylan Van Baarle moeten overnemen, maar die zijn kaars was uit. Dat was het moment waarop Tiesj Benoot zat te wachten. Hij plaatste een stevige versnelling op het steilste stuk en trok door tot boven. Enkel de 10 besten konden volgen. Ineos kopmannen Pidcock en Kwiatkowski waren meteen mee. Van der Poel had zichtbaar al meer moeite. De 11 vonden mekaar en lieten de rest niet meer terug keren. Bij het ingaan van de laatste ronde glipte Kwiatkowski weg. De ex-wereldkampioen kreeg kort daarna het gezelschap van Cosnefroy die er op indrukwekkende manier naartoe knalde. Ook enkele anderen probeerden hetzelfde trucje, maar niemand slaagde er in. Een sterke Dylan Teuns kwam nog het dichtst, maar de Pool en de Fransman werkten goed samen en hielden hem af. Ze reden met zijn twee naar de finish. Cosnefroy liet zich de kop opdringen, maar liet zich niet gek maken en ging op 200m krachtig aan. Kwiatkowski moest alle zeilen bij zetten om er nog over te geraken. Met het blote oog was niet zichtbaar wie won, maar de Nederlandse aankomstrechter besloot toch om niet te wachten op de finishfoto en Cosnefroy tot winnaar uit te roepen. Toen die foto even later kwam, moest hij zijn beslissing herzien. Doodjammer en mega gênant voor de Fransman, die er weliswaar zeer sportief mee om ging. Klasse. Benoot bekroonde zijn sterke wedstrijd met een podiumplaats.

Adrien Fleury uit Geraardsbergen had een Ardennenploeg opgesteld, maar noemde zijn ploeg Team Scheldeprijs. Net het omgekeerde als wat Christof deed vorige woensdag. Hij had de volledige top 3 en wint verdiend voor Arne Bruyneel en Christophe Deleersnyder.

In de stand neemt Thomas Van der Vennet de leiding over en doet WDV accountants dromen van een tweede eindoverwinning op rij. Mattijs Leenknegt valt terug naar plaats 3 en Hans Dedeurwaerder klimt terug naar plaats 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors