Op Pasen werd er van Compiègne gereden. Is er een symbolischer moment voor de herrijzenis van Wout Van Aert na de Covid besmetting die hem 3 weken aan de kant hield en zijn conditie naar de vaantjes had geholpen? Het weer was prachtig. In het zonnetje 100km bollen over het asfalt om dan stap voor stap te versnellen op de kasseistroken. De favorieten hadden zich rustig achteraan genesteld toen ploeg in vorm Ineos zowaar een waaier trok met nog meer 200km koers te gaan. En met succes. Ze zetten de volledige ploeg op kop en sloegen een mooi gat op de groep der favorieten. Die moesten ook uit hun pijp komen en moesten tot het bos van Wallers achtervolgen. Roubaix is altijd een gevecht mano a mano tussen de kopmannen, maar nu werden alle knechten toch wel heel vroeg opgesoupeerd. In het bos, de slechtste strook kasseien ter wereld, reed Van Aert helemaal achterin, slalommend tussen lijken en pechvogels. Hij bleek een fiets gekregen te hebben van een ploegmaat en moest na het bos dus nog eens wisselen. Intussen hadden Van der Poel en Küng doorgetrokken met een kopgroep van een man of 20, maar Wout had duidelijk sterke benen want knalde er in geen tijd naartoe. 5 man waren voor het bos ontsnapt, waaronder Sanremo winnaar Mohoric en Otegemnaar Tom Devriendt. Door pech misten Asgreen, Laporte en Ganna de aansluiting. Zij zouden niet meer aan het front komen. Op Mons-en-Pévèle, de volgende 5 sterren strook, trok Wout Van Aert stevig door. Eventjes leek er een toptrio in de maak met Van der Poel en Küng, maar een groepje met onder meer Stuyven en Lampaert kon ook nog zijn wagonnetje aan haken. Van Aert zou nog eens lek rijden maar kon opnieuw terugkeren. In de aanloop naar het duo Camphin-Carrefour viel Mohoric vooraan weg door een lekke band en reed zowaar Tom Devriendt alleen op kop. Lampaert voelde aan zijn ellebogen dat dit een goed anticipatie moment was en sloop weg samen met de onvermoeibare Mohoric. Van Baarle zette zijn laatste knecht in. Revelatie Ben Turner had echter al zeer veel gegeven onderweg en toen zijn pijp uit was, ging Van Baarle zelf. Getelefoneerd, maar toch waren de 3 topfavorieten niet mee. Het was Stuyven die het tempo weer de hoogte in jaagde. Van Aert en Küng sprongen mee, maar Van der Poel paste! Met zijn drieën leken ze naar de leiders toe te kunnen rijden, maar al snel viel Stuyven jammerlijk weg. De doodsteek voor Van Aert en Küng want 2 tegen 4. Of 3 want Devriendt werkte terecht niet meer mee. Op Camphin sloop Van Baarle weg. Mohoric en Lampaert deden wat ze konden maar de Nederlander reed langzaam verder weg. Zeker toen Lampaert op de kasseien van Gruson onzacht in aanraking kwam met een onvoorzichtige toeschouwer, ook wel ‘kalf’ genoemd in het Ingelmunsterse. Weg derde plaats. Zo kwam Van Baarle solo aan op de piste na een loodzware koers waarin Ineos al zeer vroeg de debatten opende in functie van hun kopman. Een verdiende overwinning, ook al had Vlaanderen een anticlimax gevoel. Uiteindelijk sprintte Van Aert naar de tweede plaats, toch wel een topprestatie in de gegeven omstandigheden. En zondag start hij in Luik-Bastenaken-Luik. Klasse om zo de knop te kunnen omdraaien, na een seizoen waarin hij met de Omloop en de E3 toch al 2 mooie koersen won.

In onze pronostiek kaapt onze anonieme speler Black List, na Kuurne 2021, opnieuw een overwinning weg. Vorig jaar is hij/zij het prijzengeld niet komen opeisen en werd dit aan vzw de Nachtlichtjes gestort. Dit jaar zou dat prijzengeld nog een stuk hoger kunnen liggen want de ploeg stijgt naar plaats 6. En met zondag nog Van Aert, Fuglsang, Benoot en Bettiol aan de start zit er nog potentieel in. Eddy Staelens werd tweede en Natasja Paermentier haalt na haar overwinning in de Ronde ook in Roubaix het podium. Dat levert haar ook in de stand een derde plaats op. Harry Vervaeke klimt naar plaats 2. Het is nu Lander Vansieleghem die de leiding neemt. De renner uit Bredene en broer van Megavelo triatleet Jasper heeft een mooie voorsprong, maar heeft zijn schaapjes nog niet op het droge. Met nog 2 Ardennenklassiekers te gaan zal het voor hem moeten komen van Pidcock en vooral Benoot. De mannen met Alaphilippe kunnen nog een mooie sprong maken in de komende 2 wedstrijden, maar niemand van hen staat in de top 30, dus zij komen te laat voor de eindoverwinning.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors