De Scheldeprijs was jarenlang een saaie sprinterskoers met een slechte aankomststrook die vaak leidde tot valpartijen in de sprint. Enkele jaren terug verlegden ze de start naar Terneuzen om zo via Zeeland naar Antwerpen te rijden. In Zeeland staat er namelijk altijd wind. Daarom wordt er ook jaarlijks het Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen georganiseerd. Dat heeft nu al meerdere keren voor spektakel gezorgd. Zo ook gisteren. Regen en rukwinden tot 60km/u. Dat zorgde er voor dat de koers van bij de start los barstte. Het peloton spatte uiteen in waaiers en al snel reed een kopgroep weg met topsprinters als Merlier, Philipsen, Bennett en Kristoff. Hadden de boot gemist: de jonge Arnaud De Lie (had met Rüdiger Selig wel een ploegmaat mee) en vooral Quick-Step met Fabio Jakobsen. Ze blijven zitten in de hoek waar de klappen vallen. Ze kijken reikhalzend uit naar de komst van hun Franse messias Alaphilippe en zijn kroonprinsen Evenepoel en Vansevenant. Kunnen zij straks het tij keren voor de ploeg van Lefevere? Het is bijna een godsgeschenk dat Roubaix uitzonderlijk een week later valt dit jaar. Enfin terug naar Schoten. Ondanks de aanwezigheid van al die sprinters en hun ploegmaats (Bennett had er zelfs 3!) bleef het niet samen. Niet abnormaal na een hele dag a bloc rijden. Er werd slag om slinger gedemarreerd en het was de koele Noor die de beslissende versnelling plaatste op de laatste kasseistrook. Niemand pikte in. Kristoff slaagde er in om zijn voorsprong te verdedigen tot de aankomst en wint zo als sprinter solo een sprinterskoers. Tot extase van Hilaire Van der Schueren, die na de winst van Girmay in Wevelgem zijn tweede klassieker wint met Intermarché en zijn onmogelijk geachte licentie voor de WorldTour al bijna binnen heeft. En dat terwijl hij bij het begin van het seizoen op een uitzichtloze degradatieplaats stond. Nu laat hij ploegen met een veel hoger budget zoals Israël, Movistar en Team BikeExchange al achter zich. Bovendien zijn de 2 genoemde renners allebei nieuw in de ploeg. Knap transferbeleid. Boerenverstand, bij Hilaire letterlijk te nemen, rendeert! Nu we toch het ploegenklassement er bij halen toch ook even een kanttekening. Dat klassement wordt geleid door Quick-step. De voorjaarsploeg doet het dan wel zeer slecht, maar het blijft een topploeg, niet te vergeten.

In de pronostiek waren de sprintersploegen aan het feest. We krijgen een nieuwe overwinning voor C&W logistics. Ditmaal loopt zaakvoerder Christof De Saedeleer met de hoofdvogel weg. Knap hoe hij iedereen op het foute been zet met zijn ploeg de Waregemse sprinters, maar in plaats van Dwars door Vlaanderen de Scheldeprijs wint. Ook Mira Masschelein (Het Scheldepeloton) en Joachim Calewaert (sprint) hadden duidelijk op deze koers ingezet en gaan met de troostprijzen naar huis.

In het klassement tuimelt leider Hans Dedeurwaerder van het podium (iets te veel gevierd na de Ronde? 🙂 ). Het is Mattijs Leenknegt die zijn ploeg opnieuw naar de leidersplaats regisseert. Lander Vansieleghem schuift in zijn spoor een plaatsje mee op. Zondag is er de Amstel Gold Race waar we een blik nieuwe renners open trekken. Dit zal het klassement opnieuw door elkaar schudden. Het is alvast de spannendste editie in jaren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors