Gent-Wevelgem 2024

2024

Hoera! De wereldkampioen is dan toch te kloppen in een wedstrijd die hij per se op zijn erelijst wou. Na de E3 sloofden we ons uit om lichtpuntjes te vinden om de ongenaakbaarheid van Van der Poel voor komende zondag in vraag te stellen. Maar eigenlijk beseften we dat niemand tegen de Nederlander zou opgewassen zijn. 2 dagen later krijgen we een volkomen verschillend beeld.  Ik zal niet de enige geweest zijn die luidkeels juichte toen Pedersen autoritair de sprint won in Wevelgem. Enerzijds omwille van de overwinning, maar anderzijds vooral omdat we terug spanning krijgen in de Ronde en Roubaix. Lidl-Trek toonde eigenhandig hoe je de wereldkampioen kan verslaan. Vol zelfvertrouwen en met de nodige zelf- en teamopoffering kan je zelfs Goliath op de knieën krijgen. In de Moeren op 120km van de finish (!) trok Mathieu door en hadden ze 4 man mee, die ze meteen lieten mee werken. Op de eerste passage van de Kemmel schudde de Nederlander een tweede keer aan de boom. Er ontstond een kopgroep van 7, met slechts 1 man van Visma en 3 van Lidl-Trek. De verrassend sterke Milan, kopman Pedersen en luitenant Stuyven. Ze stuurden al snel Milan de loopgraven in. Zelfmoord met nog meer dan 80km te gaan (het zijn niet allemaal Pogacars). De Italiaan liet de wereldkampioen een twintigtal kilometer achtervolgen en werd uiteindelijk nog vijfde. Dan heb je inhoud. Mathieu verliest in die achtervolging veel krachten. Misschien had hij daar van taktiek moeten veranderen en voor Philipsen kiezen, maar hij wou deze wedstrijd duidelijk op zijn erelijst. Eenmaal Milan ingelopen ging Pedersen aan, maar de Nederlander liet niet betijen. Spijtig genoeg waren we intussen Stuyven kwijt door een lekke band. Pedersen trok het zich allemaal niet aan en bleef doorstomen. Hij ging vol door op de 2 Kemmel passages. Zo hard zelfs dat Mathieu een gat moest laten en alle zeilen moest bij zetten om er weer bij te geraken. Ook op de lange N8 tussen Ieper en Wevelgem nam hij duidelijk de langste kopbeurten, tot zelfs in de laatste kilometer. Hij had duidelijk vertrouwen in zijn sprint, die hij van op kop startte en machtig afmaakte. In de achtergrond won de onderschatte Meeus nog de sprint tegen (andere) toppers als Philipsen, Merlier en Kooij. De aanpak van Pedersen en zijn Lidl-Trek troepen is wat we soms missen van Van Aert en Visma. Agressief, in groep en met zelfvertrouwen koersen tegen de Nederlander. Het initiatief niet aan hem laten. Als Visma dat zondag nog eens sámen met Lidl-Trek kan doen, dan is de Nederlander zeker nog niet gewonnen. Ik wil ook nog eens een lans breken voor Laurence Pithie. Amper 21 jaar. Nieuw-Zeelander dus van parcourskennis is geen sprake. En nu voor de tweede maal dit kasseivoorjaar uitdrukkelijk in beeld. Bovendien heeft ie ook een sprint, getuige zijn 2 podiumplaatsen in de massasprints van Parijs-Nice. Eentje om in ons ‘molboekje’ te zetten voor volgend jaar.

Jochen Mores had in de pronostiek het volledige podium in zijn ploeg ‘Weprobereneensiets’ en haalde het daarmee van Wouter Vlerick en Peter Dheygere. In de stand springt buurman Steven Himpe zoals verwacht over Stephanie Himpe naar de leiding. Het ziet er naar uit dat hij die niet meteen zal afgeven want hij heeft met Van Aert, Van der Poel en Pedersen de 3 favorieten voor de 2 komende zondagen in zijn ploeg. Bert Verplancke neemt over voor WDV met een mooie tweede plaats, voor Pieter Chiers.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors