Ronde van Vlaanderen 2024

2024

Geen Van Aert noch Pogacar aan de start vandaag helaas, maar meer dan genoeg toppers, een pracht parcours en flandrien weer om er een heroïsche strijd van te maken. Al moest er dan wel een coalitie komen tegen topfavoriet Van der Poel. Die kwam er ook in de aanloop naar de Valkenberg toen Pedersen en Visma de handen in elkaar sloegen. De Alpecin ploegmakkers, de rest van het voorjaar nog zeer afwezig in de finales, stegen echter boven zichzelf uit en brachten hun kopman terug tot bij deze zeer gevaarlijke kopgroep. Toen Pedersen daarna weer weg sprong, hoopte hij op een sterke bondgenoot, maar kreeg enkel Gianni Vermeersch mee. Harakiri voor de Deen, die toch door reed en zo zijn doodvonnis tekende. Op de tweede passage van de Kwaremont was hij er aan voor de moeite. Hij kon nog net zijn wagonnetje aanhangen bij de kopgroep die door de versnelling van Van der Poel tot stand was gekomen, maar het vet was van de soep. De schaduwfavoriet was uitgeteld. Toen Matje op de Koppenberg zijn definitieve versnelling plaatste, reed iedereen al snel voor de tweede plaats. Enkel Jorgenson had nog de ambitie om het duel aan te gaan. Lovenswaardig, maar de Amerikaan zag al gauw het zinloze van zijn onderneming in. Op de Koppenberg kregen we circus toestanden waarbij slechts enkele renners tot boven konden fietsen en de rest moest lopen. Op een natte Koppenberg geraakt elke prof boven, mits wat vrije baan. De kasseien waren echter bedekt met een laagje glibberige modder. Dan volstaat kracht alleen niet om boven te geraken. Er is ook behendigheid en een lagere bandendruk nodig om die kracht juist aan te wenden. Dat hadden wij toeristen gisteren ook moeten ondervinden. Een kuismachine om de modder weg te spoelen op die 20 stijlste meters lijkt mij hier bij een volgende natte editie geen overbodige luxe. Matje kon het niet deren, want zelfs in dit onderdeel was hij de beste. Geen toeval dat hij zowel in het veld als op de weg wereldkampioen is. In de achtervolging leken Bettiol en een verrassend sterke Teuns het lang te gaan halen voor de podiumplaatsen, maar in de laatste rechte lijn werden ze nog overspoeld door een achtervolgende groep. Mozzato en Matthews kregen de kans van hun leven op een podium plaats in Oudenaarde. Matthews week echter nog meer van zijn lijn af dan in Sanremo en werd terecht gediskwalificeerd ten voordele van Politt.

Collega triatleet Mathias Van Haute en Stefan De Couvreur uit het prachtige Maarkedal vloekten zich ongetwijfeld kapot toen Bettiol en Teuns werden ingerekend want ze hadden anders het volledige podium. Nu werden ze nog voorbij gesneld door Matthias Coppens, die dankzij Politt, Teuns en Naesen de overwinning binnen haalt in de Ronde. Dankzij zijn overwinning neemt de Zottegemnaar ook de leiding over van Steven Himpe. Bert Verplancke blijft op plaats 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors