Luik-Bastenaken-Luik 2024

2024

Het voorjaar van de kampioenensolo’s en de valpartijen zit er op. Qua valpartijen viel (…) het gisteren nog mee. De voorspelde solo kwam er wel. Van der Poel zat iets te ver achteraan en was door een valpartij anderhalve minuut achter geraakt. Hij slaagde er nog in terug te keren en nestelde zich in het wiel van Pogacar. Aan de voet van de Redoute had hij dat wiel al moeten lossen. Hij zou op eigen tempo naar boven rijden. Toen Pogacar zijn voorspelde versnelling plaatste, was er slechts één man die de ambitie had om te volgen. Olympisch kampioen Carapaz. Hij had echter snel spijt van zijn actie en waaide terug naar de achtervolgers, die meteen voor plaats 2 reden. Op amper 6km was Pogacar een minuut uitgelopen. Een snelle rekenoefening leert dat als de achtervolgers 36km/u reden in groep, dan deden ze daar 10 minuten over. Pogacar deed het in 8 minuten en moet dan 40km/u gereden hebben over het stuk met de loodzware Redoute, onmiddellijk gevolgd door de Cornemont. We reden zaterdag met Megavelo de cyclo en ik denk niet dat we daar aan 20km/u kwamen op dat stuk. Het is een fenomenaal zwaar parcours. Je stelt je als amateur nederig de vraag hoe die profs er in godsnaam in slagen om het zó snel af te leggen. Veel meer dan in de Ronde of Roubaix, waar er tenminste vlakke stukken zijn waar je van de slipstream van je ploegmaats kan profiteren. Pogacar dus. Solo in Siena aankomen en dat kunstje herhalen in Luik. Fantastisch voorjaar, maar Mathieu doet misschien nog net ietsje straffer. Ook 2 monumenten binnen maar daarnaast ook een podium in Luik en zijn ploegmaat Philipsen naar de zege loodsen in Sanremo.

Kurt Goeminne, cafébaas van de Nachtlichtjes komende vrijdag op Megavelo café, had geen van beide kampioenen in zijn ploeg, maar wint toch Luik dankzij Bardet, Van Gils en Vansevenant. Jordy Vanmeenen had ze wel in zijn ploeg maar had onvoldoende scorende ploegmaats. Lieselot Viaene had enkel Pogie boy en werd derde.

In de eindstand werd Matthias Coppens, agent in Ronse, niet meer bedreigd. Met een ploeg rond Van der Poel en Pedersen (en zonder Van Aert) wint hij met een afgetekende voorsprong van maar liefst 340 punten op Wouter Vlerick uit Zwijnaarde. Stefaan De Couvreur, woonachtig in Maarkedal, maakt het Oost-Vlaamse succes en vooral dat van het politiekorps van Ronse, compleet.

Zo zit het Megavelo seizoen er op. Het prijzengeld zal begin mei worden gestort aan de top 10 en 42 ploegen die een dagpodium haalden. Dit op het rekeningnummer waarmee ingeschreven werd. Maar eerst hebben we komende vrijdag nog het Megavelo café waar Matthias zijn cheque twv €420,2 zal overhandigd krijgen door Peter Van Petegem. En waar iedereen bij een lekker koersbiertje kan uitleggen waarom hij/zij dit jaar niet won. En dit allemaal ten voordele van Kom op tegen Kanker via vzw De Nachtlichtjes. Aan alle deelnemers alvast bedankt voor de deelname en hopelijk tot vrijdagavond in Vichte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors