Strade Bianche 2023

2023

Thomas Pidcock. 23 jaar. Alleskunner. Wereldkampioen veldrijden, Olympisch kampioen mountainbike, winnaar op Alpe D’huez en nu ook van de Strade. En hoe. Op 50km van de streep liet hij zijn medevluchters Bettiol en Bagioli ter plekke in een afdaling op grind. Fenomenaal welk lef en techniek hij daar demonstreert. Topfavoriet Van der Poel ziet het gevaar en ranselt het peloton uit elkaar met een splijtende demarrage. Zo splijtend dat hij echter ook zichzelf in de vernieling rijdt en niet meer kan volgen bij de achtervolgers. Bij Alaphilippe is het nog erger gesteld. Die komt zelfs nooit in beeld en rijdt anoniem tot in Siena. Terwijl Pidcock de vroege vluchters Bystrom en de Marchi opraapt, vormt zich daarachter een grote achtervolgende groep met onder andere Benoot en zijn ploeggenoot Valter, een sterke Madouas en Mohoric. Benoot vindt de groep te groot en pakt uit met een indrukwekkende versnelling. Hij krijgt Madouas en Rui Costa mee. Valter wil zijn eigen kansen echter niet opofferen, rijdt achter zijn ploegmaat en brengt op die manier Mohoric en Simmons terug. Weg samenwerking want Benoot noch Valter willen daarna nog voor mekaar rijden. Toch lijken de 6 Pidcock in te rekenen. Ze komen op een bepaald moment op 7 seconden en kunnen de Brit bijna aanraken. Maar niemand wil de kastanjes uit het vuur halen voor een ander en Pidcock weigert ook te plooien. Hij rijdt terug weg van de kibbelende achtervolgers en wint oververdiend in Siena.

Vichtenaar Bjorn De Winter pakte in Siena uit met een indrukwekkende ploegprestatie door met alle 12 zijn renners te scoren. Met daarbij zowel Pidcock, Madouas als Rui Costa haalt hij het verdiend van Dieter Van Lierde en Patrick Huybens.

Studiegenoot Dieter Van Lierde neemt dankzij zijn tweede plaats wel de leiding in het klassement over van Christof De Saedeleer. Jochen Deweer blijft op 3. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors