Amstel Gold Race 2023

2023

Thomas Pidcock en Tadej Pogacar waren bij de start getipt als grote favorieten. De winnaar van de Strade Bianche geloofde ook duidelijk in zijn kansen tegen de Tour- en Rondewinnaar. Hij kon de Sloveen ook het langst volgen, maar blies daarbij zijn motor op. De Ierse revelatie Ben Healy, net ervoor gelost, haalde de Brit bij en liet hem even later zelfs achter. Even leek het er zelfs op dat hij het gat op Pogacar kon dichten want hij verkleinde zijn achterstand van 30 tot 20 seconden. Koersdirecteur Leo Van Vliet wou duidelijk ook graag de Tourwinnaar op zijn palmares. Hij haalde met de directiewagen Pogacar tergend traag in en ging dan doodleuk 10 meter voor hem rijden. De voorsprong van de Sloveen steeg prompt terug tot 30 seconden. Een smet op zijn overwinning, maar vooral op de reputatie van de enige Nederlandse topkoers. Desalniettemin had Pogacar het zonder dit incident waarschijnlijk ook wel gehaald. Solo of in de sprint. Want de Sloveen lijkt dit jaar overal te winnen waar hij wil. Losse ritten niet mee gerekend, konden enkel Van Aert (in de E3) en Van der Poel (in Sanremo) de guitige Sloveen kloppen. Benieuwd of Remco zichzelf zondag aan dit lijstje kan toevoegen.

Mattijs Leenknegt, regisseur van de Nacht van de Koers, had zijn ploegje Tadeej Tadaa rond de Sloveen gebouwd. Eddy Staelens en Urson Vermeersch mochten mee op het podium.

In de stand blijft Norbert Deloof aan de leiding, maar Geert Limpens en Arne Lapierre zitten hem op de hielen. Als Pidcock de komende 2 wedstrijden nog een mooie ereplaats rijdt, zal Geert Norbert nog voorbijrijden vlak voor de finish. Ook uit de achtervolgende kopgroep zitten nog enkele mannen klaar met een eindsprint. Het wordt nog spannend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors