Luik-Bastenaken-Luik 2023

2023

Iedereen keek uit naar het duel tussen Pogacar en Evenepoel. Het is zoeken naar wie de Sloveen dit jaar kon kloppen. Van der Poel deed het in Sanremo en Van Aert in Harelbeke. Pogacar reed een bovenaards voorjaar met de Ronde, de Waalse Pijl en de Amstel. Onze Remco was echter niet onder de indruk. Velen verwijten hem een te groot ego, maar daar tegenover staat een ongelofelijk zelfvertrouwen. Gezien zijn gebrek aan wedstrijdritme kon hij makkelijk de favorietenrol aan Pogacar gelaten hebben, maar daar had hij geen zin in. Hij name de handschoen vol vertrouwen op. Dat het duel er uiteindelijk niet kwam, is natuurlijk doodjammer. Maar Soudal Quick-step bleef bij zijn plan, ook na de opgave van de grote opponent. Op een dikke 100km van de finish namen ze de koers vol in handen. Toch een serieus risico, maar de ploeg steeg net als zijn kopman boven zichzelf uit. Serry en Vervaeke reden een dijk van een wedstrijd. Ze brachten Remco tot aan de Redoute. Van Wilder reed zo hard op kop dat er nog maar een handvol renners overbleef toen Evenepoel zijn voorspelde demarrage plaatste. Pidcock deed wat hij in de Amstel ook deed. De beste man in koers volgen maar daarbij zijn motor opblazen. Hij werd op een stuk vals plat los uit de wielen gereden. Het straffe is dat hij dan nog tweede werd, na een ontketende Evenepoel, die zichzelf opvolgt in de wereldkampioenentrui. Kan het nog mooier? Ja, we duimen dat hij binnen enkele weken Milaan binnen rijdt met de roze trui in plaats van de regenboogtrui. Zijn conditie en die zijn ploegmaats zitten alvast op schema. Laat die andere Sloveen maar komen.

Free Claerbout pikte in Luik zijn jaarlijkse dagoverwinning mee, voor Kristof Desmedt, Megavelo speler sinds 1996, en zijn studiegenoot Ignace Devreese.

In het klassement kregen we de spannendste ontknoping ooit. De eerste 7 in de eindstand eindigen binnen de 100 punten. Bovendien werd die top 7 op de valreep nog grondig door mekaar geschud. Du jamais vu! We hebben te doen met Norbert Deloof. Hij was na de Ronde aan de leiding gekomen, maar ziet die leidersplaats en zelfs het podium finaal nog uit handen glippen. Geert Limpens eindigt ex aequo met Norbert op de derde plaats. Ze worden op de valreep nog ingehaald door Harry Vervaeke uit Waregem en Dieter Van Lierde uit Kluisbergen. Dieter won ook al de editie 2015 en is nu samen met Cobe Lapierre de enige die 2 eindoverwinningen op het palmares heeft. Zijn overwinning was niet gestolen want hij staat al van de 2e koersdag in de top 10. Zijn ploeg steunt vooral op Van der Poel, Laporte, Pidcock en Benoot. Dus geen Pogacar en geen Van Aert. Ik had voor het seizoen aangegeven dat die 2 te duur waren en dat je zonder hen een veel hogere score kon halen. Maar de moeilijkheid zit er dan in om naast Van der Poel de juiste mannen te spelen van het tweede prijsniveau. Geen Girmay, Teuns of De Lie, maar wel een Laporte, Pedersen, Philipsen, … De eerste ploeg met Van Aert is Geert Limpens op plaats 3. De eerste met Pogacar is Staf Van der Schueren op plaats 11. Al moet het gezegd dat Staf bij een overwinning van Pogacar waarschijnlijk de eindoverwinning had binnen gehaald.

Zo zit het Megavelo seizoen er op. Het prijzengeld zal volgende week worden gestort aan de top 10 en 42 ploegen die een dagpodium haalden. Dit op het rekeningnummer waarmee ingeschreven werd. Maar eerst hebben we nog het Megavelo café waar Dieter zijn cheque twv €444 zal overhandigd krijgen door een Vlaams wielericoon. En waar iedereen bij een lekker koersbiertje kan uitleggen waar hij/zij dit jaar niet won. En dit allemaal ten voordele van Kom op tegen Kanker via vzw De Nachtlichtjes. Ik hoop jullie dan ook allen te verwelkomen vrijdag in Vichte! Zij die er niet kunnen bij zijn, bedank ik graag nu al voor de deelname!

 

One Response

  1. Wederom bedankt voor het organiseren van de prono!
    Altijd leuk om deel te nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoofdsponsors

Sponsors